IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде да търсим алтернатива на инвестициите във "Великолепната седморка"

Имат ли алтернатива акциите на седемте водещи технологични компании според петима български експерти

18:59 | 11.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фокусирани ли са инвеститорите в акциите на седемте водещи технологични компании, които формират т.нар. „Великолепна седморка“? Кога е моментът да се търгува с тях и склонни ли са те да потърсят алтернативи? Bloomberg TV Bulgaria зададе въпроса „Има ли алтернатива "Великолепната седморка?" на петима български експерти. 

Взети заедно, седемте водещи технологични компании имат по-голяма финансова мощ от тази на почти всяка голяма страна в света, показва изследване на Deutsche Bank. Огромният ръст на печалбите и пазарната капитализация на Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla доведе до това, че сега те надхвърлят печалбите на всички публични компании в почти всяка страна от Г-20. Анализаторите на Deutsche Bank отбелязват, че комбинираната пазарна капитализация на „Великолепната седморка“ би ги превърнала във втората по големина фондова борса в света.

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg

„Има такава мистерия, в която се смята, че само към тях ("Великолепната седморка") са насочени инвеститорите. Има много други компании, към които инвеститорите се насочват. При всички положения ще се засилва FOMO ефектът (когато инвеститорите се притесняват, че ще изпуснат добра възможност - бел. ред.) тази година и ще търсят да инвестират във всички акции, които коригират. Неслучайно Palantir Technologies е такава акция, която дребните инвеститори много купуват и с всяка корекция ще се възползват. Очаквам всички компании, които по някакъв начин са свързани с изкуствения интелект, да бъдат купувани.“

Ангел Стефанов, директор "Инвестиции", BlackPeak Capital

„Трябва да отбележим, че "Великолепната седморка" е много важна част от S&P500 и към този момент може би 90% от растежа на S&P500 се базира на "Великолепната седморка". За това има много сериозни причини, които са свързани с няколко големи тренда. Един от тях е изкуственият интелект и някои от компаниите във "Великолепната седморка" са хванали вълната и успяват да капитализират на този тренд. Много е трудно да спориш с този технологичен тренд, затова си мисля, че инвеститорите трябва да бъдат внимателни с това, ако нямат позиции в тези компании, тъй като една голяма част от очакванията от тези компании са вече в цената. Важно е да се прецени доколко бъдещият растеж, който се очаква от тези компании, вече е в цената.

Ако инвеститорите нямат експозиция към тези компании, е добре да преценят разликата между това дали ще търсят по-добра оценка, защото тези компании се търгуват на много високи множители спрямо средните за S&P500 и като цяло за технологични компании, или биха търсили потенциала за растеж. Въпросът е до каква част този потенциал за растеж е в цената. Аз бих бил предпазлив.

Ако инвеститор иска да има експозиция към тези мегатрендове, има и други сегменти от пазара, които биха могли да се купят на по-добри оценки, за да се получи експозиция към тези мегатрендове, но със сигурност не виждам тези компании към този момент да бъдат негативно афектирани в обозримо бъдеще. Въпросът е, ако инвеститорът няма никаква експозиция към тях, дали сега е подходящият момент да влезе, тъй като те се търгуват на изключително високи множители в момента.“

Мартин Паев, изпълнителен директор на "Сортис инвест"

„Според мен винаги е имало диверсификация и разумните инвеститори не са концентрирани само в тези седем акции. Това, което наблюдаваме напоследък с последните движения на Nvidia и досега има ръстове във всички тези акции, но примерно при Tesla за последните две години има реален спад от 40%. Всички останали са нагоре, но няма безкраен растеж. В един момент акциите както вървят нагоре, ще започнат надолу, нещата се променят. Добре е инвеститорите да бъдат диверсифицирани и да си следят внимателно позициите.

Това, което за част от големите седем е валиден аргумент – четири от тях са с толкова голяма пазарна сила, че наистина са много трудни за изместване и в един момент неизбежно ще има някаква регулаторна намеса, така че техните позиции да се отслабят, за да има място за конкуренция и ако това се случи, мисля, че пазарите ще станат съвсем различни.“

Вижте мненията на останалите анализатори в анкетата на Bloomberg TV Bulgaria Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers.

Настоящият материал няма за цел инвестиционно решение, а е с аналитичен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Gna
преди 1 месец
До: nkavrakov1982 не си набутвай парите при такива измикяри, ако искаш e-commerce директно инвестирай в Amazon.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 1 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 месец
Mercado Libre,това е Амазон на Латинска Америка,вижте му отчетите без пропуск над 20 години властва на пазарите там където конкуренцията не може да припари,цена на акция 1547 долара с прогноза за над 2000 долара следващите 12 месеца.Би даже и Costco последните печалби.Няма конкуренция в Латинска Америка щото никой друг не иска да припари там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още