IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради завишените рискове пред предлагането*

От една страна, влияят понижените запаси от бензин в САЩ, а от друга - атаките срещу руски рафинерии

08:55 | 14.03.24 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават, подкрепени от силното търсене в САЩ, където запасите от бензин са стигнали тримесечно дъно, а тези от суров петрол са спаднали неочаквано. Остават и опасения около предлагането заради атаките срещу руски рафинерии, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 8 цента, или 0,10%, до 84,11 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 4 цента, или 0,05%, до 79,76 долара за барел.

Цените и по двата договора се покачиха с около 3% до 4-месечен връх в сряда на фона на завишените перспективи за търсенето от САЩ и по-силния геополитически риск.

„Силният износ на американски продукти е довел до спад на запасите от бензин до 3-месечно дъно. Растящите цени на бензина подкрепят спреда между суровия петрол и рафинираните продукти за рафинериите. Пазарът реагира и на нарастващите геополитически рискове, след като украински дрон атакува руска рафинерия“, казват анализаторите на ANZ в бележка до клиентите.

Запасите от бензин в САЩ са спаднали за шеста поредна седмица – с 5,7 млн. барела до 234,1 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация в сряда. Това е тройно повече от очакванията за спад от 1,9 млн. барела.

Запасите от моторни горива по крайбрежието на Мексиканския залив са спаднали до най-ниското си ниво от ноември 2022 г., а доставките на готов автомобилен бензин са нараснали с 30 хил. барела на ден до повече от 9 млн. барела на ден за първи път тази година.

Запасите от суров петрол в САЩ също са се свили неочаквано заради ръст на обратботката.

В подкрепа на търсенето САЩ купиха около 3,25 млн. барела петрол за стратегическите си резерви от доставките за август.

В същото време украински атаки с дронове срещу руски рафинерии продължиха за втори ден в сряда, причинявайки пожар в най-голямата рафинерия на „Роснефт“ при едно от най-сериозните нападения срещу руския енергиен сектор през последните месеци.

След като сериозно повреди рафинерията на „Лукойл“ в Нижни Новгород във вторник, Украйна удари рафинерии в областите Ростов и Рязан, казват руски представители.

В Рязан атака с дрон е причинила пожар в рафинерия на „Роснефт“. Двама запознати източници казват за Ройтерс, че рафинерията е била принудена да затвори две основни съоръжения за рафиниране на петрол.

Отделно опасенията за това как ще се развие производството на суров петрол през март след ръста през февруари ограничават цените.

„Развитията от гледна точка на предлагането не подкрепят цените, тъй като производството на ОПЕК+ за февруари показа по-слабо съответствие [на ангажиментите]. Ирак продължава да не ги изпълнява втори месец“, казват анализаторите на ANZ.

Производството на петрол в Нигерия също расте стабилно, достигайки 1,476 млн. барела на ден през февруари – най-високото равнище от над три години.

* Цените са актуални към 8:34 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 Тошо, пак ли удари на късо, хахахах!!! отговаряй с оригналния акакунт, отpепкoo! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: кух, а това е за тебе : да ти *** питчката маичинъ, да ти *** питчката маичинъ, да ти *** питчката маичинъ. .!. .!. .!. хау
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
я да уидим цензориращия искуствения интилект да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина, да ти *** *** лелина,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: кух, по-кух, най-кух, ---> "просссс" xaxo ***! .!. .!. .!. плЮскомозъчна дрЪсня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 пак ли гладиш гънки със западна преса... какво стана с балалайката за западна пропаганда, просссс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 2 месеца
*Остават и опасения около предлагането заради атаките срещу руски рафинерии, съобщава Ройтерс.* - Я пак?! Нали извадихме руския нефт и нефтопродукти от сметките в *белия свят*? Отделно, че търсенето на изкопаеми горива падаше с 10G ускорение. Или балалайките са за лапачите на ппаатки, докато *Money makes the world go round*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още