IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават ръстовете си от миналата седмица*

Признаците за затягане на предлагането и нападенията срещу енергийна инфраструктура на Русия оказват влияние върху цените

08:10 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола нарастват в понеделник, продължавайки ръстовете си от миналата седмица, когато се повишиха с близо 4% заради признаците за затягане на предлагането. Рисковете нараснаха и заради нови нападения срещу енергийна инфраструктура на Русия, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май поскъпват с 32 цента до 85,66 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 40 цента до 81,44 долара за барел. По-активният контракт с доставка за май за WTI се търгува с 37 цента повече до 80,95 долара за барел.

„Ударите върху руски рафинерии добавиха рискова премия от два-три долара за барел към суровия петрол миналата седмица“, коментира Вандана Хари, основател на компанията за анализи на петролния пазар Vanda Insights.

Но за следващо значително движение нагоре или надолу суровият петрол ще изчака нови сигнали, добави Хари.

В неделя при един от ударите избухна кратък пожар в рафинерията в Славянск в Краснодар, която преработва 8,5 млн. метрични тона суров петрол на година, или 170 хил. барела дневно.

Анализ на Ройтерс установи, че нападенията са спрели около 7% от руския капацитет за рафиниране през първото тримесечие. Рафиниращите комплекси преработват и изнасят сортове суров петрол на различни пазари, включително Китай и Индия.

В Близкия изток израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че ще продължи с плановете за нахлуване в анклава Рафах, където са намерили убежище над 1 млн. души, принудени да напуснат дома си. Той обяви това въпреки натиска от съюзниците на Израел. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че крачката ще направи мира в региона „много труден“.

Тази седмица инвеститорите ще наблюдават изхода от двудневното заседание на Федералния резерв в САЩ, което приключва в сряда. То ще донесе повече яснота кога ще бъдат понижени лихвите, казва Тони Сикамор, пазарен анализатор в компанията IG.

Фед вероятно ще запази лихвите непроменени този месец, а възможността за понижения на лихвите на заседанието през юни е несигурна, коментира той.

По-ниските лихви ще стимулират търсенето в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, подкрепяйки цените на петрола.

И двата бенчмаркови петролни контракта отбелязаха ръстове миналата седмица въпреки спада в петък. Цените на петрола се колебаеха през по-голямата част от миналия месец, но в четвъртък доклад за силно търсене от Международната агенция за енергия тласна цените до най-високото им ниво от ноември.

Агенцията, която представлява индустриализирани страни, повиши прогнозата си за търсенето за четвърти път от ноември, след като нападенията на хутите в Червено море принуждават превозвачи на суров петрол и горива да се отклоняват от обичайните си маршрути, намалявайки достъпния за потребителите петрол. За първи път МАЕ прогнозира също лек дефицит на предлагане тази година вместо излишък.

Търсенето на гориво от САЩ също подкрепи цените, след като рафинериите завършиха някои проекти.

Към края на търговията в петък Брент и WTI бяха нагоре съответно с 11% и 13% през 2024 г.

*Информацията е актуална към 8,01 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още