IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар тласка надолу цените на петрола*

Цените на двата основни контракта отстъпват от многомесечните върхове в сряда

08:56 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижават в сряда, тъй като по-силният долар ограничава апетита на инвеститорите, а трейдърите стават по-сдържани, след като контрактите по основните сортове достигнаха многомесечни върхове в предходната сесия, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка за май поевтиняват с 16 цента до 87,22 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за април, които изтичат в сряда, отписват 31 цента до 83,16 долара за барел. По-активният контракт върху WTI с доставка за май е на ниво от 82,55 долара за барел, или спад с 18 цента.

„Поемането на печалба може да е причина за движението надолу днес“, коментира независимият анализатор от Оукланд Тина Тън и допълва, че силният ръст на цените през последно време е бил подкрепен от подобряването на перспективите пред търсенето и признаците за намаляване на предлагането.

Доларовият индекс се покачва за пета поредна сесия, натежавайки върху нагласите на азиатските купувачи, след като публикувани неотдавна данни показаха устойчивост на американската икономика.

По-силният долар оскъпява петрола за инвеститори, които притежават други валути, подкопавайки търсенето.

Трейдърите очакват съобщението на Федералния резерв за лихвите по-късно в сряда за признаци накъде ще поемат лихвите до края на годината.

Сортовете Брент и WTI достигнаха най-високите си нива от края на октомври в предходната сесия, докато пазарните участници оценяваха последиците върху доставките на суров петрол и петролни продукти от украинските нападения с дронове срещу руски рафинерии.

„Рисковете за предлагането на руски рафинирани продукти продължават да оказват подкрепа в момент, когато пазарът се готви за затягане след въвеждането на допълнителни доброволни съкращения от ОПЕК+ за второто тримесечие на 2024 г.“, коментират анализатори от ING.

Спадът в руския капацитет за рафиниране в резултат на ударите е довел до ръст на износа на суров петрол от страната, съобщиха запознати с търговията източници пред Ройтерс във вторник.

Износът на петрол от западните пристанища на Русия ще нарасне с почти 260 хил. барела дневно през март спрямо първоначален месечен план за 2,22 млн. барела дневно, допълниха те.

„Ако нарушенията се проточат, това в крайна сметка ще принуди руските производители да намалят предлагането, ако не могат да изнесат всичкия този суров петрол“, коментира Патерсън.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели миналата седмица, а наличностите от дестилати са нараснали. Допитване на Ройтерс установи, че анализаторите са очаквали наличностите да нараснат с около 10 хил. барела миналата седмица.

Официалните данни за наличностите на Администрацията за енергийна информация на САЩ ще бъдат обявени в сряда.

*Информацията е актуална към 8,34 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още