IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически данни провокираха смесени настроения на борсите в Европа

Трейдърите очакват резултатите от продължаващото заседание на Фед

19:40 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите очакват края на заседанието на Федералния резерв на САЩ и оценяват последните икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с минималните 0,02% до 505,34 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,14% до 18 012,93 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,48 на сто до 8161,41 пункта.

Британският индекс FTSE отчете спад от 0,01% до 7737,38 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията във Великобритания, която се забавя с повече от очакваното до най-ниското си ниво от две години и половина насам. Индексът на потребителските цени е нараснал с 3,4% през февруари спрямо година по-рано, което е по-бавен темп в сравнение с 4% предходния месец, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Това е по-ниско ниво от средната прогноза за 3,5% на икономисти и на Английската централна банка (АЦБ).

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2о март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2о март.

Междувременно анализ на икономическия институт ZEW показа, че доверието на германските инвеститори се е подобрило повече от очакваното през март на фона на прогнозите за намаляване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) и положителните сигнали от Китай.

ZEW отчете ръст на индекса на икономическото доверие до 31,7 пункта през март от 19,9 пункта през февруари, съобщава Ройтерс. Данните надвишават сериозно оценките на анализаторите в анкета на Ройтерс за 20,5 пункта.

Инвеститорите очакват Фед да запази непроменени основните лихви в края на заседанието. Последните доклади за инфлацията и други икономически показатели сигнализират, че централната банка на САЩ може да се окаже принудена да задържи лихвите на настоящите им нива за по-дълго време.

Във фокуса на пазарите попаднаха и данните за промишленото производство в Италия, което отслабва през януари, спадайки с 1,2% спрямо декември, става ясно от националното статистическо бюро ISTAT.

При индивидуалните акции книжата на групата за луксозни стоки LVMH поевтиняха с 1,63%, докато цената на акциите на Christian Dior се понижи с 2,16 на сто. Стойността на книжата на Burberry се понижи с 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още