IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 започва сесията с малка промяна*

Златото продължава да поскъпва

17:32 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Индексът S&P 500 започна почти без промяна началото на новия работен ден за Wall Street. Широкият пазарен индекс се повиши с 0,3%.

В същото време бенчмаркът Nasdaq се покачи с 0,46 на сто, а Dow Jones е назад с 0,43%.

Данните от изследването на компанията ADP, публикувани в сряда, показват, че заетостта в частния сектор в САЩ се е увеличила повече от очакваното през март. Това е още един знак за устойчивостта на икономиката, повишавайки доходността на облигациите. На фона на това инвеститорите поглеждат към евентуалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик заяви пред CNBC, че очаква само едно намаление тази година, което вероятно ще настъпи през четвъртото тримесечие.

Колебливи данни за инфлацията бяха публикувани в края на миналата работна седмица, а в понеделник стана ясно, че американската заводска активност неочаквано е отбелязала ръст през март – за първи път от септември 2022 г. Всичко това спомогна за повишаване на доходността и намалява шансовете Федералният резерв на САЩ да намали лихвите през юни. Цените на петрола също достигнаха петмесечен връх във вторник, засилвайки инфлационния натиск.

Все пак някои пазарни наблюдатели остават оптимисти по отношение на акциите, като посочват, че те трябва да се консолидират след силното начало на годината. Първото тримесечие, което приключи миналата седмица, беше най-доброто за S&P 500 от 2019 г.

Акциите на Intel се понижават с повече от 6 на сто в сряда, след като компанията отчете оперативна загуба от 7 млрд. щатски долара в своя бизнес за производство на полупроводници. Tesla, фаворит на инвеститорите на дребно, загуби почти 1% след намаления на ценовите цели от множество инвестиционни посредници.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, намалява с 0,15 на сто до 104,22 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също е с малка промяна. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент намаляват с 0,05% до 86,96 долара за барел, а тези върху сорта WTI се увеличават с 0,11% до 83,26 долара за барел.

Златото също продължава да поскъпва с 0,85 на сто до 2257,4 долара за тройунция.

Данните са актуални към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още