IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в сектора на услугите в САЩ се забавя

Индексът на цените, платени за материали и услуги, се понижава с повече от 5 пункта до 53,4 пункта, което е най-ниското ниво от март 2020 г.

18:18 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът в сектора на услугите в САЩ се забавя през март за втори месец, докато показателят за разходите за производствени ресурси падна до четиригодишно дъно, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на Института за управление на доставките (ISM) спада с 1,2 пункта до 51,4 пункта. 

Индексът на цените, платени за материали и услуги, се понижава с повече от 5 пункта до 53,4 пункта, което е най-ниското ниво от март 2020 г. Това е в рязък контраст с данните на ISM от по-рано, според които показателят за производствени разходи се е покачил до най-високото ниво от юли 2022 г.

Данните за цените на услугите може да смекчат опасенията, че напредъкът на Федералния резерв по отношение на инфлацията е изложен на риск от забавяне. Централните банкери следят развитието в сектора на услугите, най-голямата част от икономиката, за признаци на отслабване на ценовия натиск, докато обсъждат кога да намалят лихвените проценти.

Със спада през март показателят на ISM за цените, плащани за услуги, пада под мярката за производствени разходи за първи път от май 2022 г.

Все пак респондентите от индустрията на услугите отбелязват, че „дори при някои стабилизирани цени, инфлацията все още е повод за безпокойство“, посочва в изявление Антъни Нивес, председател на Комисията за бизнес проучвания на ISM Services.

Сроковете за доставка са на фокус

Общият индекс за услугите беше потиснат от измерителят, отчитащ времето за доставка, който спадна с 3,5 пункта до най-ниското ниво, откакто ISM следят данните от 1997 г. Признаците за подобряване на веригите за доставки помагат да се обясни защо натрупаните поръчки при доставчиците на услуги се свиха с най-бързите темпове от август.

Дванадесет сектора на услугите отчетоха ръст през март, водени от услугите за настаняване и хранене. Четири показват намаляване на активността.

Показателят за нови поръчки на ISM падна до тримесечно дъно (до 54,4 пункта през миналия месец от 56,1 пункта през февруари), въпреки че остана в съответствие с устойчивото търсене. Индексът на бизнес активността - който е паралелен на измерването на фабричното производство - показа най-силен ръст от септември до 57,4 пункта от 57,2 пункта през предходния месец.

Стойността за заетостта в услугите леко се повиши, но остава в зона на свиване.

Междувременно индекс на запасите при доставчиците на услуги се връща до най-ниското си ниво от края на 2022 г. Измерителят на настроенията относно запасите, въпреки че все още показва, че компаниите смятат резервите за високи, пада за втори месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още