IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 300 пункта в петък, но записа най-лошата си седмица за 2024 г.

И трите основни индекса отвъд Океана се оцветиха в червено за седмицата

23:57 | 05.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси се възстановиха в петък след най-лошата сесия за Dow Jones Industrial Average от над една година насам, след като трейдърите бяха под влиянието на по-силните от очакванията данни за работните места и пренебрегнаха повишаването на лихвите, предава CNBC.

Dow, в който влизат 30 компании, прибави 307,06 пункта и завърши деня на ниво от 38 904,04 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,11% и приключи на ниво от 5204,34 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,24% до ниво от 16 248,52 пункта.

Въпреки ръстовете и трите индекса записаха губеща седмица. Dow отбеляза спад от 2,27%, като записа най-слабото си седмично представяне през 2024 г. S&P 500 се понижи с 0,95% през периода, а Nasdaq изгуби 0,8 на сто от стойността си.

В петък доходността по американските държавни ценни книжа се повиши, след като данни на министерството на труда показаха, че ръстът на работните места е достигнал 303 хил. през март. Очакваше се работните места извън земеделието да нараснат с 200  хил. съгласно прогнози на анализатори пред Dow Jones. Заплатите са се повишили с 0,3% за месеца и с 4,1 на сто спрямо година по-рано в унисон с прогнозите.

Инвеститорите се разкъсват между желанието за силна икономика в подкрепа на по-голям ръст на корпоративните печалби и това за по-слаб трудов пазар, който ще даде на Федералния резерв зелена светлина да започне да намалява лихвите.

„Разбираемо пазарите са объркани, но поредицата от публикувани данни като доклада за работните места само потвърждава две неща – силен ръст на заетостта и че икономиката съвсем не е близо до рецесия“, коментира Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial Group.

Той допълва, че разпродажбите тази седмица са били ускорени от опасения за ескалация на конфликта в Близкия изток и от непоследователното говорене на различни ръководители на Фед.

В четвъртък Dow Jones отписа около 530 пункта, най-големия му дневен спад от март 2023 г. насам и четвърта поредна губеща сесия. Скокът на цената на суровия петрол и изявления на председателя на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари, в които той запита дали лихвите трябва да бъдат понижавани на фона на упоритата инфлация, бяха причините за спада.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до ниво от съответно 4,4% и 4,551%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,16% до ниво от 104,29 пункта. Еврото запазва нивото си спрямо долара от 1,084 евро за долар, а паундът отбелязва лек спад до ниво от 1,264 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязват ръст до 151,61 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола достигнаха петмесечен връх и отбелязаха седмичен ръст в условията на напрежение в Близкия изток и затваряне на посолства от Израел заради заплахи от Иран.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юни прибавиха 52 цента до 91,17 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за май поскъпнаха с 32 цента до 86,91 долара за барел. Американският суров петрол е нагоре с 4,5% за седмицата, а глобалният бенчмарк прибави 4,2 на сто.

Цените на златото се повишиха в петък и достигнаха нов рекорден връх, тъй като множество фактори, включително очакванията за понижаване на лихвите в САЩ, спекулативни покупки и покупки на централната банка задържаха силното поскъпване на ценния метал въпреки ръста на работните места в САЩ през март. Американските фючърси върху златото са нагоре с 1,5% до 2342,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още