IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствата и фактите се различават не само в политиката, но и във финансите

Колкото една акция е по-отделена от фундамента си, толкова е по-вероятно да скочи до небесата, пише колумнистката на Financial Times Джъмайма Кели

07:36 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тази година започва да носи нещо от настроението на 2021-ва. Биткойнът процъфтява, един стар американец изглежда вероятно ще предаде лидерството на свободния свят на друг стар американец, Илон Мъск казва неща като „доуджкойн в космоса“ и така наречените „меме акции“ се завръщат, пише колумнистката на Financial Times Джъмайма Кели.

Една такава акция привлече особено внимание и случайно е мажоритарна собственост на един от гореспоменатите стари американски мъже: Trump Media & Technology Group. Търгувайки се с борсов код „DJT“ (от Доналд Джон Тръмп – бел. прев.), акцията поскъпна при пазарния си дебют в края на март след сливането с компания за придобиване със специална цел (Spac, друг отглас от 2021 г.)

Тръмп, който бе в затруднение да намери парите, за да плати стотици милиони долари под формата на глоби по процесите срещу него, видя нетното си състояние да нараства с няколко милиарда долара за един ден, след като акциите на медийната му компания скочиха с повече от 50 процента в един момент. Мнозина злорадстваха няколко дни по-късно, когато книжата спаднаха с повече от един милиард поради опасения за рентабилността. Шестмесечен период на блокиране не позволява на Тръмп да осребри акциите си, но неговият дял от около 60 процента все още струва - поне на хартия - почти 4 милиарда долара.

Дали всичко това може да се отдаде на прозорливостта на Тръмп, е предмет на дебат, но това, което е безспорно, е неговият късмет. И тези, които вярват - може би доста странно, в този момент - че цените на акциите се покачват и спадат единствено въз основа на фундаментални фактори, като например дали една компания прави пари или не, са разгневени от това. „Защо изобщо говорите за това?“, изригна медийният магнат Бари Дилър срещу CNBC, наричайки хората, които са купували акциите, „балъци“. „Това е измама, точно както всичко, в което Тръмп е участвал, е някакъв вид манипулация“, каза той.

Фактите са ясни: компанията не само не печели пари, но и губи много. Тя успя да натрупа загуби от 58 милиона долара миналата година при приходи от едва 4,1 милиона долара. Дори да се търгуваше при същия коефициент като, да речем, Meta (чиято текуща оценка от около 10 пъти приходите все още е огромна), тя щеше да струва само около 41 милиона. И въпреки това, към момента на писане на статията, компанията има пазарна оценка от около 5,7 милиарда долара, което означава, че се търгува - дори след спада, последвал борсовия дебют - на абсурдните 1400 пъти годишните си приходи.

Но тук не са важни фактите или икономическият фундамент, а чувствата. А що се отнася до Тръмп, чувствата - независимо дали са положителни или отрицателни - винаги са страстни.

Говореше се много, че цената на акциите е „отвързана от реалността“, но това е вярно само ако вярваме, че капитализмът на свободния пазар е някакъв ефективен и безпристрастен механизъм за създаване на богатство. Човек трябва само да погледне към криптопазарите - на които много традиционни инвеститори сега имат залози - за да види, че това просто вече не е така. Нито един от хилядите койни има никакви приходи или парични потоци; те се търгуват единствено на базата на „пазарни настроения“, евфемизъм за колективни човешки чувства.

Виждам много хора, пише авторката, да казват, че причината хората да купуват DJT е желанието да подкрепят своя човек, осигурявайки му финансова и репутационна подкрепа. Сигурна съм, че това е вярно за някои, но не и за повечето - всъщност, от повече от дузина интервюта на Ройтерс с хора, които са купили акциите ѝ, повечето казаха, че просто се опитват да направят бърза печалба. Тези хора наистина ли са такива „балъци“? Не съм сигурна - особено тези, които осребриха печалбите си след първоначалния скок, пише Кели. Те заложиха, че акции с марката Тръмп ще скочат, когато се появят на пазара, защото други хора ще ги купуват, и бяха прави.

В действителност, колкото повече цената на един актив е отделена от своя фундамент, толкова по-голям потенциал има той да отиде „в космоса“. Може ли компания, търгуваща се на 10 пъти приходите си, внезапно да започне да се търгува на 20 пъти? Малко вероятно. Но може ли компания, търгуваща се с коефициент цена/приходи от 1400, да достигне, да речем, такъв от 3000? Разбира се! Защо не? Тя вече е изключена от всеки традиционен начин за оценка на нейната стойност, така че оттук насетне една конкретна цена няма по-голям смисъл от друга. По същия начин, именно защото криптоактивите нямат присъща стойност, цената им може да се покачва - и да пада - толкова рязко (поради което никога не го прогнозирам, споделя Кели).

Най-смешното е, че същото важи и за самия Тръмп. Той е казал толкова много неща, които „нямат връзка с реалността“, че вече няма никакво значение когато ръси още от това. Онова, което онези, които са объркани от продължаващата популярност на Тръмп, често не могат да разберат, е, че четири пъти обвиненият бивш президент, подобно на неговата губеща компания, се оценява по съвсем различен набор от критерии. За последователите на DJT - както на акцията, така и на човека - чувствата надделяват над фактите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още