IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият срив на Trump Media отне 1 млрд. долара от богатството на Доналд Тръмп

Кандидатът за президент на САЩ притежава 57% от компанията

11:39 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нетното състояние на Доналд Тръмп се срина с 1 млрд. долара заедно с акциите на неговия бизнес със социални мрежи, след като компанията разкри, че е загубила над 58 млн. долара през 2023 г., пише Bloomberg.

Цената на Trump Media & Technology Group отстъпи с цели 21% на борсата в понеделник до 48,66 долара, което е под нивото от 49,95 долара, при което SPAC компанията, с която се сля, се търгуваше преди седмица.

Тръмп притежава 57% от компанията, показва документите до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, като на хартия делът му е на стойност 3,76 млрд. долара.

Trump Media генерира само 4,1 млн. долара приходи за цялата година, разкриват новите резултати, подчертавайки колко високо е оценена компанията спрямо другите играчи на пазара. Компанията не разкрива броя на активните си потребители, като в проспекта си от февруари посочва само, че социалната ѝ мрежа Truth Social има около 9 млн. регистрации.

В момента Тръмп е изправен пред правни проблеми, включително четири наказателни преследвания. Първият процес, в рамките на който е обвинен, че е фалшифицирал бизнес досиета, за да прикрие плащания на тайни пари на порнозвезда преди изборите през 2016 г., трябва да започне на 15 април. Освен това е изправен пред краен срок на 4 април, когато трябва да плати гаранция от 175 млн. долара, след като главният прокурор на Ню Йорк доказа, че Тръмп е увеличавал нетното си богатство с милиарди долари годишно чрез банкови трансакции. Той обжалва присъдата.

Несъответствието между това как се търгуват акциите на Trump Media и това как се представя бизнесът на компанията показва, че някои инвеститори я използват, за да сигнализират, че подкрепят усилията на Тръмп за преизбиране. Акциите, които се търгуват от 2021 г. чрез SPAC компания, увеличиха повече от три пъти стойността си тази година, тъй като голяма група търговци на дребно ги популяризира в публикации във форумите Stocktwits и WallStreetBets на Reddit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още