IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Смарт Органик“ отчита над 21% ръст на приходите за първото тримесечие

Компанията повишава цените на продукти с шоколадово покритие заради поскъпването на какаото на борсите

17:50 | 11.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производителят на биохрани „Смарт Органик“ АД отчита ръст на приходите от 21,4% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на 2023 г., става ясно от публикация на компанията в сайта x3news.com.

Консолидираните приходи от продажби за периода възлизат на 21,5 млн. лв., показват предварителните данни на дружеството.

Компанията планира ръст от 25% за тази година, като по-голямата част от него се очаква да бъде реализирана през втората половина на годината, когато ще заработи новата фабрика на „Смарт Органик“ в Божурище. Сегашният ръст е в унисон с плановете на компанията за годината, посочва се в съобщението.

В момента се довършват електрическите, отоплителните, вентилационни и климатични инсталации на новата фабрика и се доставят поетапно производствените линии.

Поскъпването на какаото в световен мащаб се отразява и върху развитието на компанията. „Първоначално това не се отразяваше върху био суровините, но в един момент покачването стана толкова високо, че конвенционалните производители започнаха да изкупуват и био суровини, което доведе до солиден ръст в цените на какаовото масло и какаовата маса“, посочват от „Смарт Органик“.

За да се неутрализира негативният ефект, компанията е започнала поетапно повишаване на цените на засегнатите продукти, като повишенията ще влязат в сила в края на април.

Повишенията за повечето продукти са в рамките на около 10% и засягат само продуктите с шоколадово покритие и пралини, като не се очаква това да повлияе значително на търсенето.

Компанията посочва, че не е единствената, която прибягва до повишаване на цените на фона на поскъпването на какаото на стоковите борси.

През миналата седмица „Смарт Органик“ е подала проспект за увеличение на капитала в Комисията за финансов надзор, като с увеличения капитал ще закупи допълнителни производствени линии и ще разнообрази продуктовото си портфолио.

Компанията реализира сериозен ръст и на продажбите през 2023 г. В края на миналата година продажбите на компанията достигат 77,4 млн. лева година при 53,5 млн. лева година по-рано, което е с близо 45% повече на годишна база.

За една година акциите на „Смарт Органик“ са поскъпнали с над 52%, а пазарната капитализация на дружеството е близо 208,3 млн. лв.

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още