fallback

Златото поскъпва, след като атаката на Иран над Израел засили търсенето на активи убежища

Цената на метала се покачи с 1,2% до почти рекордно високи стойности при началото на търговията в понеделник

06:00 | 15.04.24 г. 2

Цената на златото скочи при отварянето на борсите в понеделник, след като безпрецедентната атака на Иран срещу Израел през уикенда стимулира търсенето на активи убежища.

Златото поскъпна с 1,2% до почти рекордно високи стойности, тъй като конфликтът в Близкия изток навлезе в нова опасна фаза, пише Bloomberg. Впоследствие ръстът на цената беше ограничен до около половината от този темп. Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел, въпреки че повечето от тях бяха прихванати и няма данни за жертви.

В петък цената на благородния метал проби границата от 2400 долара за тройунция, но приключи сесията с понижение, тъй като техническите индикатори показаха, че ръстът е бил твърде горещ и инвеститорите ликвидираха позиции. Последните събития в Близкия изток засилиха бягството към считаните за безопасни активи, като опасенията от потенциални ответни мерки от страна на Израел вероятно ще подкрепят благородния метал в краткосрочен план.

Златото поскъпна с почти 20% от средата на февруари насам в силен подем, който изненада много инвеститори. Основни двигатели за този ръст, освен нарастващият геополитически риск в Близкия изток и Украйна, бяха доближаването на Федералния резерв до дългоочакваното понижение на пихвите, големите покупки от страна на централните банки и повишеното търсене сред китайските потребители.

Спот цената на златото се покачи с 0,6% до 2359,10 долара за тройунция към 7:30 ч. в Сингапур, след като миналата седмица се повиши с 0,6%. Спот индексът на Bloomberg за долара се понижи с 0,1%, след като миналата седмица нарасна с 1,3%, което беше най-силният ръст от септември 2022 г. насам. Среброто също поскъпна, цената на платината остана стабилна, а тази на паладия се понижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 15.04.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още