IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се стабилизират след резкия спад*

Пазарът продължава да е под влиянието на притеснения за търсенето през тази година

09:30 | 18.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола не се променят съществено в четвъртък сутрин след спада от 3% през предходната сесия. Пазарът продължава да е под влиянието на притеснения за търсенето през тази година и на признаците, че може да бъде избегнат по-широк конфликт в ключовия регион на производство в Близкия изток, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 29 цента, или 0,3%, до 87,58 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуваха с 20 цента, или 0,2%, по-високо, до 82,89 долара за барел.

Двата бенчмарка се понижиха с 3 на сто през предходната сесия поради признаци, че търсенето на горива през тази година е по-ниско от очакваното на фона на забавения икономически растеж в Китай и поради нарастването на петролните запаси в САЩ, най-големия потребител на суров петрол в света.

Анализаторите от JP Morgan подчертават, че досегашното световно потребление на петрол през април е с 200 000 барела дневно под прогнозата, като средно възлиза на 101 млн. барела дневно. От началото на годината търсенето се е увеличило с 1,7 млн. барела дневно, което е по-малко от прогнозата на банката от ноември за 2 млн. барела дневно.

В същото време инвеститорите намаляват очакванията си Израел да предприеме решителни ответни мерки срещу ракетното нападение на Иран на 13 април.

По данни на Ройтерс Иран е третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол и облекчаването на конфликта с Израел би намалило потенциала за прекъсване на доставките в Близкия изток.

Нарастващите запаси от суров петрол в САЩ също задържаха цените стабилни. Запасите от петрол са се увеличили с 2,7 млн. барела до 460 млн. барела през седмицата, приключваща на 12 април, по данни на Администрацията за енергийна информация, което е почти два пъти повече от очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Те прогнозираха увеличение с 1,4 млн. барела.

Запасите се увеличават, тъй като използването на рафинериите намалява в момент, когато преработката обикновено се увеличава преди летния сезон, който стимулира търсенето в САЩ.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още