IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед даде на долара още пространство за повишения

Силната щатска валута представлява риск за приходите и печалбите на мултинационалните компании, които доминират в индекса S&P 500

14:56 | 02.05.24 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ даде на долара допълнително пространство за възходящо движение на валутните пазари.

В сряда централната банка на САЩ на практика потвърди, че няма да намалява лихвените проценти в скоро време. По-високите лихви за по-дълго не са голяма изненада предвид признаците на упорита инфлация. Вече силният долар обаче може да стане още по-силен, докато Фед пристъпи към намаляване на лихвите, пишат от Barron’s. Това може да е проблем за пазарите.

Доларовият индекс, който проследява динамиката на зелените пари спрямо кошница от валути, се повишава с близо 5% от началото на годината и не е особено далеч от 52-седмичен връх. Доларът поскъпва спрямо еврото, японската йена и други основни валути на развитите пазари.

Повишените лихвени проценти вероятно ще удължат ръстовете и това може да намали приходите на големите мултинационални компании, които доминират в индекса S&P 500.

„Това е насрещен вятър за мултинационалните компании и за техните печалби“, коментира Меган Хорнман, главен инвестиционен директор във Verdence Capital Advisors. „По-голямо безпокойство предизвиква това, че доларът остава скъп, намаленията на лихвените проценти от Фед се отлагат за по-нататък, а всичко това не го виждаме в прогнозите за печалбите за 2024 и 2025 г.", допълва тя.

Американските компании, които правят бизнес в чужбина, трябва да конвертират продажбите, генерирани в чуждестранна валута, обратно в долари. Когато тези чуждестранни валути са по-слаби от зелените пари, това може да намали продажбите и печалбата - особено за фирми, които реализират по-голяма част от продажбите си в чужбина.

Хорнман изчислява, че 40% от приходите на компаниите от S&P 500 идват извън САЩ, като много фирми за технологии и суровини имат значителна експозиция към чуждестранни пазари.

Големите компании за потребителски продукти също вероятно ще бъдат ударени от покачващия се долар. Mondelez, Coca-Cola, Philip Morris International и Kimberly-Clark споменават валутата като проблем в последните си конферентни разговори за приходите.

Обратно, силата на долара помага на мултинационалните компании, базирани извън САЩ, които правят голям бизнес в Америка. Toyota каза по-рано тази година, че слабата йена повишава резултатите ѝ.

Обменният курс на американския долар е сериозен политически въпрос. Бившият президент Доналд Тръмп, който ще участва в президентските избори през есента, наскоро определи силата на долара спрямо йената като „бедствие“. Безпокойството е, че американските компании могат да се сблъскат с по-голяма конкуренция от по-евтини стоки, произведени в чужбина, тъй като високата инфлация в Америка остава проблем за купувачите. Това вече се вижда: отчетът за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие през април беше по-слаб от очакваното.

„По-бавният растеж е продукт на умерено забавяне на потребителските разходи“, коментира Скот Хелфщайн, ръководител на инвестиционната стратегия в Global X. „Вносът също се ускорява по-бързо от износа заради силния долар“, допълва той.

Все пак някои стратези твърдят, че движенията на валутния пазар не са чак толкова драматични, за да се бие тревога. Кевин Гордън, старши инвестиционен стратег в Schwab, отбелязва, че доларът все още е под последните върхове от средата на 2022 г. и че многонационалните компании се сблъскаха с по-лоши валутни условия не чак толкова отдавна.

Международните компании също така хеджират валутните курсове, за да ограничат рисковете от загуби, свързани с валутите. Поради тази причина, казва Гордън, дестинацията на долара е по-малко важна от пътуването, което означава колко рязко и внезапно е покачването. Тази година поскъпването на долара спрямо другите валути е по-постепенно, така че шокови вълни на пазарите не се очакват.

Това обаче може да се промени, ако Фед започне да звучи по-яростно по отношение на инфлацията. Инвеститорите вероятно биха изтълкували това като знак, че намаления на лихвите може да не се случат до края на тази година или дори до началото на 2025 г. В сряда управителят на Фед Джером Пауъл коментира, че инфлацията остава висока и че няма напредък към постигане на целевата инфлация от 2% на централната банка.

Това означава, че Фед вероятно ще задържи лихвените проценти без промяна поне още няколко месеца.

„Ако Фед не намали лихвите, доларът ще остане скъп през 2024 г., особено когато нашите международни партньори започнат да намаляват лихвите. Очакваме да видим допълнителни коментари през този сезон на отчетите, които се отнасят до валутната несигурност“, посочва Хорнман от Verdence Capital.

Ако инфлацията остане упорита, може да се наложи Фед да обмисли ново повишаване на лихвите – ход, който може да тласне американската валута към още по-големи ръстове. Според анализатори обаче повишение е малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още