IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и Nasdaq добавят по над 100 пункта в началото на сесията*

Инвеститорите ще анализират внимателно изказванията на представители на Федералния резерв на САЩ тази седмица

18:13 | 06.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции започват седмицата с ръстове на фона на очакванията за повече улики относно перспективите пред лихвените проценти.

Малко над час и половина след началото на търговията на Уолстрийт индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average добавя над 119 пункта, или 0,31%, до 38 795,02 пункта. По-широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,63% до 5160,3 пункта, а технологичният индекс Nasdaq – с над 112 пункта, или 0,7%, до 16 269,18 пункта.

S&P 500 надхвърли средната си цена от последните 50 дни - ниво, смятано от някои за ключово за поддържане на положителния импулс, пише Bloomberg.

Седмицата се очертава слаба откъм икономически данни, затова инвеститорите ще наблюдават изказванията на представители на Федералния резерв на САЩ. Те предпазливо увеличават залозите за евентуалното облекчаване на паричната политика тази година.

Все пак има някои признаци на забавяне в някои сфери на икономиката на САЩ, но инфлацията остава упорито висока - реалност, която може да ограничи маневрите на американската централна банка. Това означава също така, че доходността от държавните облигации вероятно ще остане в достигнатите граници.

„Биковете ще се стремят да запазят инерцията си, след като се изтръгнаха миналата седмица от челюстите на мечките“, коментира пред Bloomberg Крис Ларкин от Morgan Stanley. По думите му трейдърите ще анализират всички коментари, които членовете на Фед ще направят през седмицата, за да преценят шансовете за евентуално намаление на лихвите.

Що се отнася до отделните акции, Tesla Inc. и Nvidia Corp. поскъпват най-силно от акциите с голяма пазарна капитализация.

Apple Inc. се представя по-слабо, след като Уорън Бъфет разкри, че е намалил дела си в компанията, дори след като изсипа похвали за производителя на iPhone.

Тази седмица продължава публикуването на отчети. Сред най-важните са финансовите резултати на Uber Technologies, Walt Disney, Arm Holdings Plc, Airbnb Inc. и др.

Доходността по 10-годишните американски облигации остава на ниво от 4,5%. Тази седмица предстоят търгове на 10- и 30-годишни американски облигации на стойност 67 млрд. долара, като ще се тества търсенето на по-дългосрочен дълг. Вашингтон също така ще продаде тригодишни облигации за 58 млрд. долара.

Според стратезите на Morgan Stanley „смесените“ послания от ключовите икономически данни за САЩ и съпътстващите колебания на фондовите пазари означават, че инвеститорите трябва да залагат на защитните сектори.

*Данните са актуални към 17.45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още