IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Още от другата седмица някои банки ще повишат лихвите по кредитите

Ще има още няколко стъпки за увеличение на лихвите през следващата година, смята кредитният консултант

13:06 | 30.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още другата седмица някои банки в България ще повишат лихвите си по кредити за нови клиенти. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира очакванията на анализаторите за инфлацията, която ще продължи да "стопява” по-малките спестявания - особено през есенно-зимния период, най-вече при хората с по-ниски доходи и това, че все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват битовите си сметки.

Гостът посочи, че повечето договори залагат, че лихвите по изтеглените вече кредити може да се повишават два пъти в годината на определени дати в зависимост от промяната на пазарните индекси.

Относно лихвите по депозитите експертът каза, че повечето ипотечни кредити са обвързани със средната цена на депозитите, а засега все още масово банките не предлагат лихви по депозитите. 

„По-малките банки предлагат лихви за по-дълъг период. Когато стане по-масово предлагането на лихви по депозитите, това ще вдигне средната цена и ще се отрази на изтеглените кредити и 2 пъти в годината лихвите ще променят стойността си в посока нагоре", уточни Тошев.

Специалистът прогнозира, че тази година ще има банки, които няма да си променят лихвените проценти, а от другата седмица ще има банки, които леко ще повишат лихвите по потребителските и ипотечните кредити. Консултантът предположи, че ще има още няколко стъпки за увеличение на лихвите през следващата година. Той прогнозира по-спокоен кредитен пазар през 2023 г. и заяви, че очаква годината да завърши с лихви около 4% по ипотеките и с 1,5% повишение на потребителските кредити.

Тихомир Тошев припомни правилото, че не трябва повече от 30% от доходите да отиват в изплащане на кредити. Хората с по-ниски доходи трябва първо да погасят разходите по кредити, след това да платят разходите по домакинството и с остатъка да се плаща за всичко друго.

"Нивото на лошите необслужвани кредити все още е ниско и най-вероятно няма да се вдигне много, защото кредитите се теглиха от хората в големите градове с по-високи доходи. Най-затруднените групи ще са хората с ниски доходи", уточни Тошев.

"Със сигурност прибягваме по-често към кредитите, но все още не заради високата инфлация. Тази година ще бъде рекордна по отношение на тегленето на кредити в България – с около 30 на сто ще нарасне обемът на ипотечни кредити и с 28% на потребителски кредити спрямо предходната година."

„Тегленето на кредити, за да запълваме дупки в семейния бюджет, е много грешна политика“, каза Тошев и посъветва хората да се пазят от това, защото идва тежка зима, инфлацията продължава да е висока, цените на горивата нараснаха, всичко се увеличава, заяви кредитният консултант.

Според него ще българите все повече ще започнат да посягат към бързите кредити, което също е грешна политика, защото хората ще изпитат затруднения да ги връщат и ще се наложи да теглят нови кредити, за да погасяват предходните.

По думите му при банковото кредитиране също има хора, които теглят потребителски кредити, за да запълнят дупки, но с цел да изчистят и обединят стари задължения, защото времето на ниските лихви е свършило и сега е най-добрият момент при натрупани задължения да се изтегли кредит, който да обедини тези при по-добри условия, посъветва Тошев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още