IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете от ускорено кредитиране у нас?

Ефектите от повишаването на лихвите от ЕЦБ се пренасят постепенно в България, каза икономическият блогър Христо Христов

22:27 | 29.08.22 г.
Какви са рисковете от ускорено кредитиране у нас?

Вдигането на основната лихва от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще доведе до по-голям интерес към финансиране от местния пазар и до ръст на лихвите по депозитите. Това коментира икономическият блогър Христо Христов в ефира на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очакванията за ръст на лихвените проценти са съвсем резонни“, посочи събеседникът, като допълни, че ефектите от повишаването на лихвените проценти от ЕЦБ се пренасят постепенно и в България. Досега лихвите по депозитите бяха отрицателни, ще се промени политиката и на Българска народна банка (БНБ) към този продукт, каза гостът.

Христов коментира последните данни на БНБ, според които депозитите на българите нарастват с по-бавни темпове от кредитирането, стимулирано през последните месеци от високата инфлация.

„Най-много кредити българите за използвали за ремонти, където фактор са и нарастващите цени на строителните материали, както и за почивки, пътувания и за покупки, които са били отложени по време на пандемията“, посочи още Христов.

Според него за българите жилищата все още остават най-доброто средство за инвестиция, което да запазва стойността на техните спестявания. "Това е сектор, който може да носи пасивна доходност от наеми, акумулира в себе си инфлацията и е материален - българинът обича да пипне това, в което влага парите си", коментира той.

По думите му ускореното кредитиране крие рискове на фона на очакваната рецесия, прогнозите за по-високи сметки през зимата, както и повишената несигурност заради пандемията и военния конфликт в Украйна. 

Анализаторът няма очаквания за увеличаване на дела на лошите кредити, които са на рекордно ниско ниво. По думите му банковата система е показала, че може да работи и на по-високи нива и си е взела уроци от кризите през последните десетилетия.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още