IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елена Ставрова: Банките не ограничиха изтичането на ресурси към пазара на недвижими имоти

Да се засили ролята на публичните власти, чиито ангажимент е изграждането на мрежа за финансова сигурност, настоява експерт

20:19 | 11.10.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Банките не направиха достатъчно, за да ограничат изтичането на ресурси от банковата система и вложенията им в недвижими имоти, което е на прага да постави възникването на имотен балон – изграждането на жилища, които не се ползват, не носят доходност. В същото време това са дългосрочни ангажименти, чиито финансови условия има вероятност да бъдат променяни във времето. Този коментар в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Елена Ставрова от Стопанския факултет на Югозападния университет.

Тя смята, че това са допълнителни рискове и за двете страни – и за банковата система, и за клиентите на банките.

„Концентрирайки толкова интереси, банките стават и опасни“, предупреди доц. Ставрова.  

Тя настоява за по-голяма роля на публичните власти, чиито ангажимент е изграждането на  мрежа за финансова сигурност, която да включва едновременно и публични институции, като Фондът за гарантиране на депозитите.

„Това ще даде възможност на гражданите, които са вложили своите средства в банкови институции, да бъдат сигурни, че дори и в условията на „банкова паника” депозитите им ще бъдат защитени до определено равнище. Разбира се, в този случай рискът е споделен“, посочи ученият.

Що се отнася до това какъв трябва да е балансът между регулациите и свободата, с която трябва да разполагат банките, доц. Ставрова смята, че съдържанието на термина „благоразумен надзор” концентрира в себе си именно тези възможности, които е необходимо да притежават надзорните и регулаторните органи по отношение ограничаване функциите на банките и размера на рисковете, които те поемат.

Тя обаче е на мнение, че това в никакъв случай не трябва да ограничава възможността на банките да имат своите приходи и да печелят.

„Делегираният мониторинг ще даде възможност на  банките да наблюдават едновременно поведението на своите вложители и същевременно, създавайки база данни за своите клиенти, да дадат възможност за изграждането на кредитна история, която да позволи взаимно наблюдаване, каза още ученият. – Банките искат да печелят, вложителите искат средствата, които са поставили в банките да бъдат защитени на всяка цена и тук именно е ролята на държавата. Банковата сигурност е публично благо, което държавата трябва да осигури”.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още