IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs иска да слее инвестиционното банкиране и търговията с ценни книжа

Според медийни спекулации американската банка планира мащабно преструктуриране

10:19 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group планира да обедини в рамките на цялостно преструктуриране основните си дейности в областта на инвестиционното банкиране и търговията с ценни книжа в едно подразделение, твърди Wall Street Journal. 

Управлението на активите и на богатството ще бъдат обединени в друго звено. Бизнесът с частни клиенти на Goldman ще бъде част от обединеното подразделение, пише Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници.

Съобщава се още, че третото подразделение ще включва трансакционното банкиране, портфолиото на банката от платформи за финансови технологии, специализирания кредитор Green Sky и сътрудничеството с Apple и General Motors. Според WSJ преструктурирането може да бъде обявено до дни. Говорител на Goldman Sachs в Хонконг отказва коментар.

Това ще бъде третото голямо преструктуриране на бизнеса на Goldman, извършено от ръководителя на групата Дейвид Соломон в рамките на четири години. Превишаването на разходите и неизпълнението на целите за рентабилност в областта на потребителското кредитиране предизвикаха недоволство в банката и ускориха дискусиите за по-широко преструктуриране, коментира и Bloomberg.

Акциите на Goldman се опитват да поддържат темпото на конкурентите си, поне по един показател. По данни на FactSet към юни фирмата се търгува на цена, която е 0,9 пъти по-висока от балансовата стойност. За сравнение, оценката е 1,4 пъти при Morgan Stanley и 1,3 пъти при JPMorgan.

Goldman се опитва да намали разликата, като укрепва бизнесите, които се оценяват по-високо на Wall Street. Управлението на активите на богатите хора и надзорът на фондовете за пенсии и други институции с „големи джобове“ са по-доходоносни от другите финансови услуги и обикновено не излагат баланса на фирмата на риск. А много инвеститори смятат традиционното потребителско банкиране - приемане на депозити и отпускане на заеми - за по-предвидимо.

Goldman инвестира много в изграждането на собствена потребителска банка, а включването на подразделението в звеното за управление на активи и богатство би трябвало да създаде повече възможности за предлагане на банкови услуги на заможни лица.

По-рано тази година банката заяви, че има за цел да привлече 10 млрд. долара от такси за управление на активи и богатство до 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още