IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Lloyds намалява под тежестта на очаквания ръст на лошите заеми

Предвидени са провизии за 668 млн. паунда за евентуалното покриване на лоши заеми, което отразява влошаващите се икономически прогнози

12:12 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банковата група Lloyds Banking Group отчете спад на тримесечната печалба в четвъртък на фона на очаквано увеличение на необслужваните заеми заради ускоряването на инфлацията, което притиска кредитополучателите.

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания отчете печалба преди данъците от 1,5 млрд. паунда (1,74 млрд. долара) за периода юли-септември, съобщава Ройтерс. Това е под средната прогноза на анализатори за 1,8 млрд. паунда и под сумата от 2 млрд. паунда година по-рано.

Резултатите бяха допълнително помрачени и от провизии за 668 млн. паунда за евентуалното покриване на лоши заеми, което отразява влошаващите се икономически прогнози.

Смесените данни от Lloyds със спадаща печалба, увеличаващи се лоши заеми, но на фона на растящи прогнози за ключови метрики показват необичайната среда, в която се намират банките във Великобритания в момента.

Увеличаващите се лихвени проценти на централната банка, целящи да се преборят с инфлацията, също така увеличават и приходите на търговските кредитори, но в същото време същият този инфлационен натиск и увеличени лихви по ипотеки свиват бюджетите на домакинствата. Това на свой ред носи рискове за необслужване на заеми на по-късен етап.

„Настоящата среда е притеснителна за мнозина и сме решени да продължаваме с подкрепата за нашите клиенти“, каза главният изпълнителен директор на Lloyds Чарли Нън.

Новият британски премиер Риши Сунак заяви по-рано, че страната е изправена пред „дълбока икономическа криза“.

Според анализатори Lloyds може да се окаже особено уязвима на ръст в необслужваните заеми заради голямото си ипотечно кредитиране и значителния си дял от пазара на кредитни карти.

Конкурентите, включително Barclays и HSBC, отчетоха силни резултати тази седмица, но инвеститорите са притеснени, че растящите разходи за живот ще се отразят на потребителите и бизнеса, а в дългосрочен план това ще е в минус и за банковите финанси.

Въпреки понижената печалба от Lloyds посочват, че силното представяне на основния ѝ бизнес означава, че може да увеличи прогнозите по няколко метрики за годината.

Нетният лихвен марж – който измерва колко банката генерира от разликата между лихвите на спестителите и тези от кредитополучателите, ще е 290 базисни пункта, а не 280, посочват от кредитора. Оттам очакват и генерирането на повече капитал.

От Lloyds обаче отбелязват, че качеството на активите – което измерва възможните необслужвани заеми – се очаква да е малко по-лошо тази година. Но реално фалитите по заеми са останали по-малко за периода, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още