IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР засега се отказва от планираната облигационна емисия

В държавната банка пресметнаха, че повишаването на лихвите влошава условията, при които се емитира облигацията

17:44 | 29.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ББР
Снимка: ББР

Българската банка за развитие (ББР) засега се отказва от планираната облигационна емисия, става ясно от прессъобщение на държавната банка. Според калкулациите ако сега се емитира планираната облигация на ББР, тя ще бъде на цена около 5,5%-6%. Задълженията, които следваше да се рефинансират, са на нива около 4%. Ако проектът бъде продължен, банката ще губи по 20 млн. лв. годишно, или 140 млн. лв. за целия период, пишат от банката.

През 2021 г. ББР започна процедура по емитиране на корпоративна, необезпечена облигация с номинал до 500 млн. евро на международните капиталови пазари. Емисията бе планирана с падеж до 7 години при фиксирана доходност. Предвидена беше замяна на дълг с плаващ лихвен процент с фиксиран. При очакваното бъдещо повишение на лихвените проценти това би донесло допълнителни финансови ползи за банката, както и заздравяване на матуритетната ѝ структура. Освободеният финансов ресурс и по-евтиното ново финансиране щяха да позволяват на ББР да подобри допълнително условията си за кредитиране на малкия и средния бизнес.

Въпреки големия обем свършена работа по проекта избухването на войната в Украйна през февруари завари процеса почти на финала. Неблагоприятната конюнктура на глобалните финансови пазари, при която те на практика спряха да функционират за период от няколко месеца, временно стопира действията по емитиране на облигацията до идентифицирането на нов подходящ времеви слот. В същото време повишаването на лихвите от страна на централните банки допълнително влоши условията, при които ББР би емитирала своята облигация.

От ББР отчитат, че облигационната емисия би имала репутационен ефект за банката, който да отвори възможността за емитиране в бъдеще на т. нар. „зелени облигации“ или на други облигационни емисии. Това се вписва в стратегията на ББР,  в която след смяната на управителния съвет през лятото на 2021 г. бе предприет курс към нейното преструктуриране и оптимизация във всички направления. Част от тази промяна бе оптимизацията на пасива на банката.

От държавната кредитна институция уточняват, че съгласно българското законодателство за започване на процеса по емитирането на облигация не се изисква решение на принципала. Това е изцяло оперативен процес, воден от управляващите органи на ББР, напомнят от банката. Проектът за издаването на облигация е съгласуван с трима поредни ресорни министри и двама финансови министри заради честите промени в изпълнителната власт.

От ББР припомнят, че облигацията щеше да се търгува на международните пазари и като такава следва да бъде издадена по английското право. Изборът на адвокатски кантори е извършен в съответствие с вътрешните правила на ББР и постигнатите условия са пазарни. За мениджъри по емисията бяха привлечени инвестиционните банки Citi Bank, J.P. Morgan и ING Group. Най-добри оферти бяха изпратени от канторите Clifford Chance и Allen&Overy, които имат и опит при работата с емисии на Министерството на финансите и на Българския енергиен холдинг.

Относно твърдението, че за последните 18 месеца ББР е изразходвала още 560 хиляди лева за адвокати и консултанти, от държавната банка уточняват, че това са разходи за проблемен кредит, отпуснат в предишен период. За него се водеха дела в чужбина, които приключиха положително за банката, информираха от ББР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още