IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs планира съкращения заради трудната икономическа среда

Още през юли банката предупреди, че ще се наложи да намали разходите, припомня Ройтерс

16:35 | 17.12.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Goldman Sachs Group Inc планира да съкрати хиляди служители, за да се справи с трудната икономическа среда, съобщава Ройтерс, като се позовава на източник, запознат с въпроса.

Информацията е най-новият знак, че съкращенията се ускоряват на Уолстрийт, тъй като сделките пресъхват.

Приходите от инвестиционното банкиране се сринаха тази година на фона на забавянето на сливанията и предлагането на акции, като отбелязват рязък обрат в сравнение с рекордната 2021 г., когато банкерите получиха големи увеличения на заплатите.

Броят на служителите на Goldman Sachs надвишава 49 хил. души към края на третото тримесечие на годината. Банката назначи значителен брой нови служители по време на пандемията. Числеността на персонала ще остане обаче над нивата отпреди пандемията, казва източникът на агенцията.

Работната сила възлиза на 38 300 души в края на 2019 г., според документи на банката.

Броят на служителите, които ще бъдат засегнати от съкращенията, все още се обсъжда и се очаква подробностите да бъдат финализирани в началото на следващата година, допълва източникът на Ройтерс.

Банката обмисля рязко намаляване на годишния бонусен фонд тази година, допълва и отделен източник на медията. Това контрастира с увеличения от 40% до 50% за най-добре представилите се инвестиционни банкери през 2021 г.

„Goldman Sachs трябва да покаже, че и разходите на банката могат да се променят, както приходите, особено след една година, когато предостави специални награди на топ мениджърите по време на бума“, пише Майк Мейо, банков анализатор в Wells Fargo.

Акциите на Goldman се сринаха с почти 10% тази година. Те обаче изпреварват по-широкия банков подиндекс в S&P 500, който изтрива 24% за същия период.

Последният план ще включва съкращаване на стотици служители от потребителския бизнес на Goldman, казва източникът на агенцията.

През октомври банката сигнализира, че намалява амбициите си за Marcus, губещото потребителско звено. Goldman също планира да спре отпускането на необезпечени потребителски заеми, допълва запознатият.

Главният изпълнителен директор Дейвид Соломон, който пое кормилото през 2018 г., се опита да разнообрази операциите на компанията с потребителското звено. Търговското и инвестиционното банкиране - традиционните двигатели на печалбата на Goldman - представляват близо 65% от приходите в края на третото тримесечие, в сравнение с 59% през третото тримесечие на 2018 г., когато Соломон зае най-високия пост.

От банката засега отказват коментар.

Goldman съкрати около 500 служители през септември, припомня Ройтерс. Semafor съобщи в петък, че банката ще уволни около 4 хил. души, за да смекчи ефектите от лошата година върху печалбата.

Инвестиционната банка за първи път предупреди през юли, че може да забави наемането на служители и да намали разходите.

Глобални банки, включително Morgan Stanley и Citigroup Inc , намалиха работната си сила през последните месеци, тъй като бумът на сделките на Уолстрийт изчезна поради високите лихвени проценти, напрежението между САЩ и Китай, войната на Русия в Украйна и растящата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още