IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще увеличи акционерното си участие в Черноморската банка за търговия и развитие

Делът на страната ни в капитала на международната финансова институция сега е 13,5%, или 270 хил. акции

15:49 | 11.01.23 г.
Снимка: ЧБТР
Снимка: ЧБТР

Министерският съвет предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на акционерното участие на страната ни в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщи правителствената пресслужба.

България има статут на страна учредителка в ЧБТР, като акционерното участие сега в капитала ѝ е в размер на 13,5%, или 270 хиляди акции. Това ни прави един от големите акционери в институцията, чийто уставен капитал е 3,45 млрд. евро.

Investor.bg припомня, че членството в международната финансова институция създава възможност за участието на страната ни в съвместни проекти в рамките на черноморското икономическо сътрудничество и за влияние върху финансирането и реализацията им.

ЧБТР предоставя финансиране на проекти в областта на търговско финансиране за насърчаване на износа, стимулиране на малките и средни предприятия, преустройство и модернизация на енергийния сектор, модернизация на телекомуникациите и транспортния сектор, развитие на финансовия сектор, както и повишаване на потенциала за развитие на производствения и аграрния сектор. От особено значение за банката са проектите, допринасящи за развитието на региона и сътрудничеството между страните членки.

Черноморската банка за търговия и развитие е основана от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона. Споразумението за учредяване на ЧБТР е подписано на 23 декември 1994 г., ратифицирано е със закон от българския парламент и е в сила от 24 януари 1997 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още