IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs за тримесечието се срина с близо 70%

Банката ограничава амбициите си в потребителското банкиране, докато главният изпълнителен директор Дейвид Соломон пренасочва ресурсите на банката

17:03 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската банка Goldman Sachs отчете във вторник по-голям от очакваното 69% спад на печалбата за четвъртото тримесечие, борейки се със срива при сключването на сделки и слабото представяне на бизнеса с управление на благосъстоянието, съобщава Ройтерс.

Банките от Wall Street правят големи съкращения на работната си сила и преструктурират дейността си, тъй като активността в сключването на сделки – основен източник на приходи – изпадна в застой заради опасения около отслабващата световна икономика и нарастващите лихвени проценти.

Освен това Goldman ограничава амбициите си в потребителското банкиране, докато главният изпълнителен директор Дейвид Соломон пренасочва ресурсите на банката, за да укрепи основния си бизнес, например инвестиционно банкиране и търговия.

Постъпленията от инвестиционното банкиране са се свили с 48% през последното тримесечие на годишна база, а приходите от подразделението за управление на активи и благосъстояние са спаднали с 27% заради по-ниските приходи от инвестиции в акции и облигации.

Освен това банката обяви загуба преди данъците в размер на 778 млн. долара от подразделението, което обхваща банкови трансакции, кредитни карти и бизнеси с финансови технологии. Нетната загуба на това звено е достигнала 1,67 млрд. долара.

Акциите на банката поевтиняват с над 4% до 358,63 долара към 17 ч. българско време.

Goldman планира да спре да отпуска необезпечени потребителски заеми, каза запознат източник за Ройтерс миналия месец, което е друг сигнал, че банката се отдалечава от потребителския си бизнес.

Провизиите за кредитни загуби възлизат на 972 млн. долара за четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо 344 млн. долара година по-рано.

Общите оперативни разходи на Goldman са се увеличили с 11% до 8,1 млрд. долара през тримесечието. Миналата седмица източник заяви за Ройтерс, че банката ще съкрати 3000 служители в опит да обуздае разходите.

„Разходите бяха трудни за оценяване, тъй като Goldman Sachs не разкри таксите за обезщетения/преструктуриране“, пишат анализатори на UBS в коментар.

Банката отчете печалба от 1,19 млрд. долара, или 3,32 долара на акция, за трите месеца до 31 декември, което е под оценката на Wall Street за 5,48 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

„Макар че до голяма степен се очакваше да са ужасни, резултатите на Goldman Sachs за четвъртото тримесечие са дори по-жалки от очакваното“, казва Октавио Маренци, главен изпълнителен директор на консултантската компания Opimas.

„Реалният проблем лежи във факта, че оперативните разходи са се изстреляли с 11%, а приходите са се сринали. Това силно предполага, че предстои още ограничаване на разходите и съкращения“, добавя той.

Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност, валута и суровини все пак са скочили с 44%, а приходите от търговия с акции са се свили с 5%.

Общо нетните приходи са намалели с 16% до 10,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още