IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo пада наполовина заради по-високи разходи

Банката е увеличила провизиите си срещу лоши заеми в случай на потенциално икономическо забавяне

15:11 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската банка Wells Fargo отчете в петък спад от 50% на печалбата за четвъртото тримесечие, след като е натрупала разходи за над 3 млрд. долара, свързани със скандала с фалшиви сметки, и е увеличила провизиите си срещу лоши заеми в случай на потенциално икономическо забавяне, съобщава Ройтерс.

Акциите на банката поевтиняха с 2,6% в предпазарната търговия.

Провизиите за кредитни загуби са стигнали 957 млн. долара през тримесечието спрямо освобождаване на резерви за 452 млн. долара година по-рано.

Провизиите за загуби от заеми през тримесечието включват увеличение от 397 млн. долара на обезщетението за кредитни загуби, което основно отразява ръста на кредитите, както и по-неблагоприятната икономическа среда, заяви кредиторът.

Банките трупат средства за черни дни, докато представителите на Федералния резерв обмислят каква ще е бъдещата посока на лихвените проценти.

След агресивно повишение на лихвите в опит да се ограничи ускоряващата се инфлация централните банкери казват, че са окуражени от последното забавяне на ръста на заетостта и заплащането, което може да укроти инфлацията.

Перспективите пред големите американски банки са допълнително помрачени от конфликта между Русия и Украйна и намаляващите стимули. По-високите разходи за заеми отслабиха търсенето на ипотеки и заеми за автомобили, свивайки приходите на банките.

В същото време срив на сключването на сделки за сливания и придобивания натежава върху бизнеса с инвестиционно банкиране на кредиторите след зашеметяващата 2021 г.

Wells Fargo все още се опитва да удържи последиците от 6-годишния скандал около практиките ѝ за продажби, който доведе до тежки загуби и ограничаване, наложено от Фед, върху способността ѝ да разширява баланса си.

Безлихвените разходи като цяло са се увеличили до 16,2 млрд. долара от 13,2 млрд. долара година по-рано.

През четвъртото тримесечие банката отбелязва оперативни загуби за 3,3 млрд. долара, свързани със съдебни разходи, отстраняване на проблеми с клиенти и регулаторни въпроси, свързани със скандала.

Четвъртият по големина американски кредитор отчете печалба от 67 цента на акция за тримесечието до 31 декември спрямо 1,38 долара година по-рано.

Главният изпълнителен директор Чарли Шарф се опитва да реши проблемите на банката, след като тя похарчи милиарди за дела и регулаторни глоби.

Нетните приходи от лихви са се увеличили с 45% до 13,4 млрд. долара през тримесечието.

Общите приходи на Wells Fargo са се свили до 19,7 млрд. долара от 20,9 млрд. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още