IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo е намаляла близо наполовина през тримесечието

Компанията е увеличила резервите си срещу загуби от заеми, заделяйки още 580 млн. долара през второто тримесечие

16:15 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Wells Fargo & Co отчете по-голям от очакваното спад от 48% на печалбата си за тримесечието в петък, след като банката е заделила повече средства, за да покрие потенциални загуби по заеми, а бизнесът ѝ с ипотечно кредитиране се е оказал под натиск заради по-високите лихвени проценти, предава Ройтерс.

Компанията е увеличила резервите си срещу загуби от заеми, заделяйки още 580 млн. долара през второто тримесечие. Година по-рано банката освободи 1,26 млрд долара резерви, когато агресивните парични мерки смекчиха удара от пандемията и подкрепиха икономиката.

Миналото тримесечие освобождаването на резерви помогна на банката да компенсира спада при бизнеса си с ипотечно кредитиране. Това тримесечие обаче растящите лихви допълнително са ударили търсенето на ипотеки, с което заемите за закупуване на жилище са намалели с 53% на годишна база.

Очакваме загубите от кредити да се увеличат от тези изключително ниски нива, но тепърва трябва да видим значително влошаване на потребителското ни или търговското ни портфолио“, каза главният изпълнителен директор Чарли Шарф в изявление.

Акциите на Wells Fargo поевтиняха с 3% в предпазарната търговия.

Четвъртата по големина американска банка е в наказателното поле на регулаторите от 2016 г. насам заради пропуски в управлението и надзора, свързани със серия от продажби и други скандали.

Тя остава под ограничението на активите от 1,95 трлн. долара на Федералния резерв, което ограничи растежа на кредитите и депозитите, от който се нуждае Wells, за да увеличи печалбата от лихви и да покрие разходите.

Кредиторът отчете печалба от 3,1 млрд. долара, или 74 цента на акция, за тримесечието 30 юни спрямо 6 млрд. долара, или 1,38 долара на акция, година по-рано.

Анализаторите средно очакваха печалба от 80 цента на акция, сочат оценки на Refinitiv.

Заемите са се увеличили до 926,6 млрд. долара от 854,7 млрд. долара преди година. Печалбата от ипотечното кредитиране обаче е намаляла с 53% на годишна база.

Нелихвените разходи също са се понижили до 12,9 млрд. долара от 13,3 млрд. долара за същото тримесечие на 2021 г.

Доближавайки се до третата си година като главен изпълнителен директор на банката, Шарф се опитва да постигне това, което двамата му предшественици не успяха – да насочат кредитора в правилната посока, след като похарчи милиарди долари за съдебни спорове и разходи за възстановяване.

Планът за преструктуриране на банката разчита на намаляване на разходите с по 10 млрд. долара годишно, свиване на огромния ипотечен бизнес и засилване на инвестиционното банкиране, което Шарф определени като възможност за 1 млрд. долара.

Общите приходи на Wells Fargo са спаднали до 17,03 млрд. долара спрямо 20,3 млрд. долара преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още