IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo постигна сделка за 3,7 млрд. долара по обвинения от щатските власти

Според обвиненията банката е навредила на над 16 млн. души с депозитни сметки, заеми за автомобили и ипотеки

20:46 | 20.12.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската банка Wells Fargo сключи сделка за 3,7 млрд. долара с регулаторите, с която разреши обвиненията, че е навредила на над 16 млн. души с депозитни сметки, заеми за автомобили и ипотеки, съобщава Wall Street Journal.

Споразумението с Бюрото за финансова защита на потребителите включва глоба от 1,7 млрд. долара и над 2 млрд. долара обезщетение на потребителите, съобщи регулаторната агенция във вторник.

Надзорната агенция заяви, че банката е оценила незаконно таксите и лихвите по заеми за автомобили и жилища. Автомобилите на някои потребители са били незаконно конфискувани, а на други са били незаконно наложени такси за овърдрафт, каза агенцията.

„Честото поведение на Wells Fargo, с което нарушава закона, е навредило на милиони американски семейства“, каза директорът на Бюрото Рохит Чопра в изявление.

Голяма част от обезщетението за 2 млрд. долара вече е било изплатено на потребители. Банката, например, е платила 1,3 млрд. долара на 11 млн. потребители, които са имали проблеми с обслужването на заеми за автомобили, каза агенцията.

Wells Fargo от години се опитва да разреши серия от регулаторни проблеми, произтичащи от скандал с фалшиви сметки през 2016 г. След това други проблеми се появиха из банката, включително в бизнесите с ипотеки и автомобилни заеми.

Агенцията заяви, че действията на банката са продължили над десетилетие. Wells Fargo неправилно е налагала плащания по заеми за автомобили поради неизправности в технологиите и процесите по съответствие в периода от 2011 до 2022 г., каза агенцията. Грешките в процеса на модифициране на жилищните кредити продължават от 2011 до 2018 г., допълни тя.

Чопра, назначение на президента Байдън, заяви, че планира да се насочи към нарушители рецивидисти. „Корпоративният рецидив се превърна в нещо нормално и се изчислява като цената да правиш бизнес“, каза той по-рано тази година.

Агенцията заяви, че Wells Fargo е ускорила усилията си да изчисти дейността си от 2020 г. насам. Като част от сделката агенцията ще прекрати една от заповедите за съгласие, които е поставила на банката през 2016 г., и ще уточни кога заповед за съгласие от 2018 г. ще бъде прекратена, съобщиха от банката.

„Това широкообхватно споразумение е важен крайъгълен камък в нашата работа за трансформиране на оперативните практики в Wells Fargo и за загърбване на тези проблеми“, каза главният изпълнителен директор Чарли Шарф в изявление.

Банката сигнализираше от месеци, че очаква ново регулаторно наказание и пое отписване от 2 млрд. долара през третото тримесечие, свързано с разрешаването на дългогодишни правни и регулаторни проблеми. Банката заяви във вторник, че очаква разходи за оперативни загуби от 3,5 млрд. долара през текущото тримесечие.

Акциите на банката поскъпнаха с около 1% в ранната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още