IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с фиксирана доходност даде тласък на резултатите на Citigroup

Приходите на подразделението са скочили с 31% през тримесечието до 3,2 млрд. долара

16:46 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трейдърите с инструменти с фиксирана доходност на Citigroup са записали рекорден финал на 2022 г., докато банката, под натиск да подобри възвръщаемостта си, се готви за по-несигурна икономика, предава Bloomberg.

Залозите на клиентите върху лихвите и валутите са увеличили приходите от търговия с фиксирана доходност с 31% до 3,2 млрд. долара – най-високата сума в историята на банката за четвърто тримесечие. Общата търговия е нараснала с 18%, задминавайки 10% увеличение, прогнозирано от мениджърите миналия месец.

Неочаквано силното представяне и по-добрата печалба от кредитни карти помогнаха на Citigroup да надвие оценките на анализаторите както по отношение на приходите, така и на печалбата, макар че други предизвикателства стават все по-ясни. Компанията не е успяла да намали разходите толкова, колкото анализаторите очакваха, и е заделила повече от прогнозираното за влошаващи се заеми.

„Целенасочено създадохме стратегия, която може да подсигури нашите акционери в различни среди“, каза главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър в изявление към резултатите. Банката „върви много добре“ към постигането на цели за подобряване на възвръщаемостта, допълва тя.

По-рано Citigroup заяви, че цели да увеличи възвръщаемостта по материалния обикновен капитал до между 11% и 12% в средносрочен план. Миналата година тя е приключила на ниво от 8,9%.

В отделна презентация Citigroup заяви, че приходите през 2023 г. вероятно ще достигнат между 78 и 79 млрд. долара, което е над оценките на анализаторите в проучва на Bloomberg за 76 млрд. долара.

Очаква се разходите да бъдат 54 млрд. долара, което е над оценките. И двете прогнози изключват въздействията, свързани с работата по излизането на банката от дузина международни подразделения за търговия на дребно по света.

Акциите на Citigroup поевтиняха с 2,6% до 47,80 долара в ранната търговия в Ню Йорк.

За тримесечието банката отчита 21% спад на нетната печалба до 2,5 млрд. долара, което е над очакванията на анализаторите. Печалбата на акция възлиза на 1,16 долара спрямо средната оценка за 1,14 долара.

Оперативните разходи са намалели с 4% до 13 млрд. долара през тримесечието на годишна база, което е малко над оценката за 12,9 млрд. долара. Без разходите за излизане от подразделения за търговия на дребно разходите са се повишили с 5%.

Провизиите за влошаващи се кредити са се повишили до 1,8 млрд. долара. Година по-рано кредиторът освободи част от заделените резерви. Този път банката отдаде ход на влошаващата се макроикономическа среда. Данните включват 1,2 млрд. долара за кредитни загуби, които се увеличават с 36%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още