IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са започнали разследване срещу дейността на Raiffeisen Bank в Русия

Това обаче не води автоматично до налагането на наказание срещу банката

12:23 | 20.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Органът, отговарящ за санкциите в САЩ, е започнал разследване срещу Raiffeisen Bank International заради бизнеса ѝ, свързан с Русия, засилвайки контрола върху австрийския кредитор, който играе критична роля в руската икономика, съобщава Ройтерс.

В отговор на въпроси на агенцията банката заявява, че е получила искане от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ през януари за „изясняване на бизнеса с разплащания и свързани процеси, поддържани от RBI на фона на последните развития, свързани с Русия и Украйна“.

OFAC е поискала от Raiffeisen детайли за експозицията ѝ в Русия, частично окупирания Донбас, Украйна и Сирия, включително за сделките и активността с определени клиенти, казва източник пред Ройтерс.

Американската агенция е поискала отговор до февруари, казва друг източник, добавяйки, че адвокатите на Raiffeisen са договорили удължаване на срока, обещавайки да отговорят на въпросите на три части, които да бъдат изпратени в началото на април, май и юни.

Говорител на американското министерство на финансите е отказал коментар.

Веднага след новината в понеделник акциите на банката поевтиняха с над 7% до 15,29 евро.

Raiffeisen е казала пред Ройтерс в изявление, че сътрудничи изцяло на OFAC и че разбира, че искането не е било предизвикано от конкретна сделка или бизнес. Тя казва, че има въведени процеси, за да гарантира спазването на санкциите.

Говорител казва, че е „убеден, че информацията, предоставена на OFAC, ще задоволи искането ѝ“, добавяйки, че въпросите са били от „общ характер“.

Raiffeisen не е била санкционирана в миналото, но искането за информация от януари тревожи европейските финансови регулатори, отговорни за надзора над банката заради възможността накрая да доведе до наказания срещу Raiffeisen, казват двама източници с директни познания по въпроса.

Raiffeisen има силно присъствие в руската финансова система и е една от само двете чуждестранни банки в списъка на Руската централна банка с 13 „системно важни кредитни институции“, подчертавайки важността ѝ за руската икономика, която се бори с всеохбватните западни санкции.

Като вторият по големина кредитор в Австрия той е в основата на голяма част от икономиката на страната, но има и обширни операции в Източна Европа. Австрийски служител казва, че австрийските власти следят отблизо ситуацията в Raiffeisen и нейния бизнес в Русия поради важността на банката.

Raiffeisen отбеляза нетна печалба от около 3,8 млрд. евро миналата година до голяма степен благодарение на печалбата за над 2 млрд. евро от руския ѝ бизнес. В същото време банката има депозити за над 20 млрд. евро в страната.

Финансовото министерство на САЩ налага санкции и може да налага наказания върху тези, които ги нарушават. Най-агресивният инструмент за наказание замразява американски активи и изключва банки от достъп до американски долари – критични за международната търговия и финанси.

Най-суровият инструмент в арсенала на OFAC замразява активи, държани в САЩ, и забранява на американски компании или граждани да търгуват с членовете на специален списък. Двама бивши представители на САЩ, поискали анонимност, обаче казват, че Вашингтон обикновено не е склонен да предприема подобни драконовски стъпки.

Виктор Винклер, германски адвокат по санкциите, е отказал да направи конкретни забележки относно Raiffeisen, но казва, че е обичайно OFAC да изисква информация от банките и че това не води автоматично до санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още