IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията на Фед за инфлацията са още тук

На последното си заседание институцията вдигна лихвата с по-малка стъпка, но иска повече доказателства че спадът на инфлацията е устойчив

21:33 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На последното си заседание, провело са на 31 януари - 1 февруари, Федералният резерв повиши основната лихва в САЩ с по-малка от очакваното стъпка, но протоколът от срещата показва, че опасенията за инфлацията остават. В документа е отбелязано, че членовете на институцията са съгласни, че има сигнали за намаление на инфлацията, но не достатъчни и ще има нужда от ново увеличаване на лихвата, пише CNBC.

През последните три месеца има забавяне на ръста на цените на месечна база, но на Фед му трябват повече доказателства, че трендът е устойчив. Инфлацията  остава "доста" над целта от 2%, а трудовият пазар е под натиск, който допринася за ръста на заплатите, а оттам - и на заплатите, е тезата на участниците в заседанието.

В началото на месеца институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, повиши лихвата с 0,25 процентни пункта, което е най-бавното повишение от март 2022 година. Протоколът от заседанието обаче показва, че до понижение на лихвите едва ли ще се стигне, докато инфлацията все още е заплаха за икономиката.

Не всички членове са били съгласни с месечното увеличение на лихвите - някои от тях са настоявали за ръст от 0,50 пункта.

Според статистиката в САЩ ръстът на инфлацията се забавя през декември - цените се повишават с 0,5% спрямо ноември, а спрямо миналия декември повишението е от 6,4%.

Протоколът от последното заседание на Фед беше очакван от пазарите с голям интерес. Инвеститорите имат опасения, че продължаващо повишаване на лихвите с твърде големи стъпки може да тласне икономиката към рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още