IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти разследват SVB за неправомерни действия на служители

Става въпрос и включително дали продажби на акции от мениджъри са нарушили правилата за търговия, съобщава източник

21:04 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските власти разследват краха на Silicon Valley Bank за неправомерни действия от страна на служители, включително и дали продажби на акции от мениджъри са нарушили правилата за търговия. За това съобщава запознат с въпроса за Bloomberg.

Разследванията, които все още са в ранни етапи, се провеждат от прокурори от подразделението за измами към министерството на правосъдието на САЩ, службата на американския главен прокурор за Северния район на Калифорния и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), коментира източникът, пожелал анонимност, тъй като действията все още не са обявени официално. Засега няма повдигнати обвинения срещу банката и разследването може в крайна сметка да приключи без такива.

Представители на SVB и на новото ръководство след фалита са отказали коментар.

Засега не може да стане ясно върху кои точно мениджъри са съсредоточени мерките на властите.

От министерството и SEC също са отказали коментар.

В неделя вечерта председателят на борсовия регулатор Гари Генсръ заяви, че агенцията е „особено фокусирана върху наблюдаването на пазарната стабилност и установяването и преследването на каквато и да е било форма на неправомерни действия“, които биха могли да навредят на инвеститорите или пазарите, но без да назовава конкретни компании.

Silicon Valley Bank се срина в петък във втория по големина банков фалит в историята на САЩ, след като масово теглене на депозити провали плановете на технологичния кредитор да набере свеж капитал. Търсенето на купувач също беше неуспешно. Така в петък Федералната агенция за застраховане на влоговете (FDIC) пое контрола над закъсалата банка. Търсенето на купувач се оказа успешно, а по-рано това банката отмени планираното увеличение на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още