IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лука Берталот: Жилищният пазар ще зависи все повече от демографията и миграцията

В България се слага началото на пазара на покрити облигации, съобщи генералният секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране

13:34 | 03.04.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нарастващите лихви по ипотечни кредити и все още високата инфлация правят трудни прогнозите за имотния пазар и цените на жилищата. Уравнението става още по-сложно, когато се прибавят и други фактори като пазара на труда, миграцията и демографията в Европейския съюз. Този коментар направи в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria Лука Берталот, генерален секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране и на Европейския съвет за покрити облигации.

„Трябва да погледнем на жилищния пазар от нов ъгъл", съветва той. "Да разберем къде искат да живеят и работят младите хора. Защо италианският Палермо и градовете в Южна Испания се пълнят с възрастни хора, а младите отиват да живеят другаде.“

Според него Европа е място на ценности и възможности и хората отиват там, където ги виждат, а жилищният пазар отразява това. „Ако говорите английски език, вие сте част от единния трудов пазар в Европа. Много млади хора отиват да живеят и работят в големи градове като Стокхолм, Амстердам и Брюксел. Там има концентрация на търсенето, а предлагането на нови жилища намалява заради ръста в цените на материалите и нарушенията в глобалните вериги на доставки“, обясни Берталот.

Генералният секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране потвърди, че лихвите по ипотечни кредити се покачват и има охлаждане на жилищния пазар в някои страни и напомни, че това беше очаквано. Но е категоричен, че до момента ситуацията с цените на жилищата в Европа е „доста стабилна“. „Внимателно следим това безпрецедентно покачване на основните лихви. Никога не сме виждали лихвите да растат толкова бързо, а това се съчетава с невероятно бързото повишаване на инфлацията, а също и на енергийните разходи“, посочи Лука Берталот.

Той обясни, че единният европейски пазар е буфер и банковият сектор е готов да подкрепи европейската икономика, „доколкото е възможно“. „Вероятно повишението на лихвите ще продължи, но разполагаме с всички инструменти, за да се справим. Вероятно страните от Европейския съюз ще увеличат субсидиите за енергийна ефективност на сградите“, очаква Берталот.

Той посочи още, че в България се слага началото на пазара на покрити облигации. „Това са нови възможности, идващи от единния пазар, при които българските граждани ще могат да ползват в бъдеще по-евтини ипотечни кредити с фиксирани лихви", каза той. "Фиксираната лихва е важна – милиони семейства в Европа бяха предпазени от ръста на основните лихви в последната година заради използването на покрити облигации.“

Берталот беше в България за участие в конференция за покритите облигации, организирана от ЕБВР, Европейския съвет за покрити облигации и Eversheds Sutherland.

Европейската федерация за ипотечно кредитиране и Европейският съвет за покрити облигации си сътрудничат с компанията Storied Data с български акционери, която достигна до финала на първото телевизионно стартъп състезание в България – „Дръзките“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По какъв начин покритите облигации ще помогнат на българските банки да финансират ипотечни продукти? Какво представляват „зелените ипотеки“? Кои страни напредват при въвеждането на „зелени ипотеки“ и каква част от жилищния пазар в Европа се финансира от покрити облигации? Защо на покритите облигации се гледа като на по-сигурни ценни книжа, отколкото са държавните облигации? Кое превърна Дания в най-стабилния пазар на покрити облигации? Ще успее ли използването на покрити облигации от европейските банки да се справи с несъответствия между активи и пасиви и да смекчи криза на финансовите пазари?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още