IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ промени наредбата за издаване на покрити облигации

Ще се извършват периодични стрес тестове от страна на банката емитент на пула на покритието и управление на ликвидността в съответствие със Закона за покритите облигации

22:16 | 29.09.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Българската народна банка прие промени в Наредба №42 на БНБ от 21 юни за реда и условията за издаване на покрити облигации*, съобщи пресцентърът на централната банка. Измененията са свързани с изискванията в наредбата за извършване на периодични стрес тестове от страна на банка емитент на пула на покритието и управление на ликвидността в съответствие с изискванията на Закона за покритите облигации (ЗПО).

С приетите промени се постига пълно съответствие със ЗПО и по-добро определяне на правомощията на БНБ като банков регулатор, който осъществява публичен надзор на покритите облигации, по отношение на изискванията за извършване на стрес тестове от страна на банка емитент.

Investor.bg припомня, че покритите облигации възникват в Прусия преди 150 години. Много близки са като финансов инструмент до ипотечните облигации. Разликата обаче е съществена –  обезпечението по покритите облигации може да бъде не само чрез ипотечни заеми, но и да бъде под формата на други кредити.

Втората особеност е, че този финансов инструмент винаги трябва да бъде издаден от банка и подкрепен с кредитното ѝ качество. По този начин инвеститорите в покрити облигации имат двойно обезпечение – от една страна от активите на емитента, а от друга – от сегрегираните активи, които формират обезпечителния пул.

С покритите облигации кредитополучателите получават достъп до дългосрочно и изгодно като лихвени условия финансиране, защото финансовите инструменти се възприемат като нискорискови.

*Покритите облигации са дългов инструмент, емитиран от кредитна институция, обезпечен с активи (обикновено пул от ипотечни заеми или кредити от публичния сектор, но също така и други висококачествени покриващи активи, които гарантират, че кредитната институция, издаваща покритите облигации, разполага с искане за плащане и е обезпечена чрез служещи като обезпечение активи, подчинени на строго определени изисквания), които са директно изискуеми за удовлетворяване на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още