IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Ангелов: Голяма част от ръста при жилищните застраховки е заради ипотечните заеми

Едва 7% от имотите у нас са застраховани и интересът расте след природни бедствия, коментира представителят на ръководството на Асоциацията на българските застрахователи

10:20 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Изображение: Pixabay
Изображение: Pixabay

Има сериозен ръст на жилищните застраховки у нас. Според брокери интересът към тях се наблюдава обикновено след природни бедствия. "Голяма част от това е свързано с нарастващия брой ипотечни кредити на пазара. Имаме бум на отпуснатите ипотечни кредити. Другото е, че хората започнаха да се обръщат към този тип застраховки, защото доста зачестиха природните бедствия в България и около нас", коментира пред Bulgaria ON AIR Веселин Ангелов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Той се надява тази тенденция да продължи, и потвърди, че с времето отшумява интересът и хората забравят за тези продукти. Според него има доста застрахователни продукти на пазара, може да се закупи годишна застраховка от 30 до 200 лева. Ангелов цитира данни от анкета на Асоциацията на българските застрахователи, от която се разбира, че голяма част от хората са готови да отделят по 150 лева от годишния си бюджет. По думите му не се наблюдава драстично нарастване в цените на този тип застраховки.

Оказва се, че едва 7% от имотите у нас са застраховани. За пример Ангелов даде Унгария, където почти всички апартаменти са застраховани.

„По-малко от 5% от всички събития не са изплатени по една или друга причина, а всеки трети човек мисли, че застрахователят не плаща", обясни той и поясни, че до 14 дни е общият срок, до който трябва да се получи обезщетение.

Ангелов препоръча на клиентите да четат внимателно общите условия. „При застраховките по-високата цена със сигурност означава по-добро покритие. Профилът отговаря на най-често срещания човек с ипотечен кредит – 35-45-годишните. Целта е да се намали до 25-годишна възраст. Наблюдава се, че пропускаме всички документи и разчитаме на препоръката", посочи още застрахователят.

Какви рискове покриват имотните застраховки? Каква е разликата между покрито домашното имущество по полица и застрахован недвижим имот? Колко са били застрахованите къщи и автомобили в наводнените карловски села? Къде е по-голям финансовият риск, който мотивира да се сключи застраховка?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още