IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs доплаща на служителки 215 млн. долара 

Банката е третирала неравностойно свои служители от женски пол 

16:01 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs изплаща на около 2800 служителки общо 215 млн. долара под формата на обезщетение за забавени заплати, за да уреди извънсъдебно колективен иск,съобщава финансовата информационна агенция Bloomberg. Твърдението на ищците: гигантът на Wall Street системно е плащал на жените по-малко отколкото на служителите мъже.

Една трета от сумата на споразумението обаче е предназначена за съдебни такси. Като част от споразумението независим експерт ще анализира вътрешните процедури за оценка на изпълнението и повишението в продължение на три години.

Според Bloomberg без споразумението между ищците и Goldman Sachs съдебният процес в Ню Йорк би започнал през юни - включително с публични свидетелски показания за неравностойното положение на мъжете и жените във финансовата индустрия. Пет от шестте най-големи американски банки са били управлявани само от мъже.

Оплакванията очевидно застрашават собствената им кариера

Жените в бранша отдавна се оплакват, че застрашават кариерата си, когато се оплакват от несправедливо отношение. Според Bloomberg жалбата е подадена от Кристина Чен-Осте, която започва работа в Goldman Sachs през 1997 г. и продава конвертируеми облигации. След като през 2005 г. се оплаква в американско ведомство, което трябва да се бори с дискриминацията на работното място, Чен-Осте съди банката от 2010 г. Според материала някои подобни случаи са били решени в непубличен арбитраж.

Но задължителните арбитражни споразумения не са единствените инструменти в арсенала на корпорациите. Подобни споразумения за извънсъдебно уреждане на спорове и неразкриване на информация отдавна се използват на Wall Street, за да се държат исковете за неравно третиране извън полезрението на обществеността.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още