IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на ББР представи промените в банковите регулации пред студенти

Срещата на Илия Караниколов бе със студенти от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

16:28 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Илия Караниколов. Снимка: ББР
Илия Караниколов. Снимка: ББР

Почти два часа продължи срещата на председателя на УС и изпълнителен директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов със студенти от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той представи предстоящите регулаторни инициативи и предизвикателства в банковия сектор през следващите 3 години.

„В условията на сложна геополитическа обстановка регулаторната тежест продължава да расте“, каза Караниколов, очертавайки тенденциите и приоритетите на Европейската централна банка.

Той се спря в детайли на изискванията на Базелския пакет от реформи (Basel IV). Обясни на студентите и целите на DORA (Digital Operational Resilience Act) - европейския регламент, насочен към предотвратяване и смекчаване на киберзаплахите. Влизането му в сила през 2025 г. ще засегне дейността на над 20 хил.  компании в ЕС, включително финансови и кредитни институции.  

„Като най-важна законодателна инициатива за реализация на целите на Зелената сделка се очертава директивата CSRD, която беше приета в началото на тази година. Тя разглежда отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта“, обясни изпълнителният директор на ББР.

Илия Караниколов представи и предстоящите реформи в областта на борбата с изпирането на пари. Екшън планът включва единна регулация и единен надзорен орган на ЕС за борба с изпирането на пари (AML Authority). Общата посока на регулaциите спрямо финансовите престъпления е към по-голяма хармонизация на стандартите с цел премахване на несъответствията между различните юрисдикции и пропуските в правоприлагането.

„Дигиталните иновации продължават да прекрояват сектора на финансовите услуги. Темпото и мащабът на технологичните промени вероятно ще се увеличат поради фактори като изкуствен интелект (AI), облачно пространство и навлизане на пазара на нови, небанкови играчи, предлагащи банкови услуги, като например разплащания“, коментира изпълнителният директор на ББР. Той отговори и на актуални въпроси от финансовия сектор, които бяха зададени от студентите.

Лекцията по финансово и данъчно право бе част от споразумението за сътрудничество между СУ и ББР. Лекционният курс е воден от доц. д-р Савина Михайлова-Големинова. През 2022 г. двете институции проведоха съвместно конкурса „Нужни ли са ни зелени финанси“, както и „Академията за устойчиви инвестиции и финанси“.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и е утвърден експерт в сферите публична администрация, европейска интеграция, стратегии и програми на ЕС. Лектор е по теми като cost-benefit анализ на големи инфраструктурни, общински и частни проекти, контрол на средствата от структурните фондове, финансови инструменти и др.

Последна актуализация: 16:28 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още