IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган избра бивша директорка в Goldman Sachs за гуверньор на централната банка

Стъпката може да е част от обръщането на курса на институцията обратно към ортодоксалната политика

08:53 | 09.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Anadolu Agency Twitter Page
Снимка: Anadolu Agency Twitter Page

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган избра в петък Хафизе Гайе Еркан – финансов изпълнителен мениджър в САЩ, за гуверньор на централната банка, докато се готви да обърне курса и да затегне политиката след години на намаления на лихвите и тлееща криза с разходите за живот, съобщава Ройтерс.

Еркан, която е бивш съглавен изпълнителен директор на First Republic Bank и управляващ директор в Goldman Sachs, поема юздите след преизбирането на Ердоган за президент на 28 май и само една седмица след като сигнализира отдалечаване на новия кабинет от неортодоксалната политика.

Като пети централен банкер за четири години 43-годишната Еркан ще смени Шахап Кавджъоглу, който ръководеше стремежа на Ердоган за намаляване на лихвените проценти, предизвикал исторически валутен срив през 2021 г. и изпратил инфлацията до 24-годишен връх над 85% миналата година.

Съобщението за назначението на Еркан в Държавен вестник бе придружено от решение Кавджъоглу да бъде назначен на органа за банков надзор на страната.

Предпочитанията на Еркан не са ясни предвид факта, че тя няма официален опит в паричната политика в кариерата си на Wall Street и американските корпоративни зали. Тя е доктор по финансов инженеринг от Университета Принстън.

Тя е била във First Republic в периода 2014-2021 г., показва профилът ѝ в LinkedIn. Тази година банката се превърна в най-големия фалирал кредитор в САЩ от 2008 г. насам, след като ръководството ѝ бе поето от регулаторите и бе продадена на JPMorgan.

Ортодоксален финансов министър

Независимостта на централната банка на Турция беше почти потъпкана през последните години от Ердоган. Самопровъзгласил се за "враг" на лихвените проценти, той притискаше централната банка да осигурява стимули и бързо сменяше управителите.

Основната лихва бе намалена до 8,5% от 19% през 2021 г., оставяйки реалните лихви на дълбоко отрицателна територия, а лирата до голяма степен се управлява от десетки регулации, обхващащи кредитирането и чуждестранната валута.

Въпреки това, след като Ердоган оцеля в най-трудния си политически тест на балотажа на 28 май, той назначи в събота Мехмет Шимшек, уважаван и ортодоксален бивш министър на финансите, за министър, отговарящ за икономиката.

На фона на рекордно ниски чуждестранни резерви от -5,7 млрд. долара лирата достигна най-ниските си нива тази седмица, като спадна със 7,2% в сряда и се търгуваше на ниво от 23,5010 лира спрямо долара след назначаването на Еркан.

Очевидният обрат в икономиката се случва в момент, когато много анализатори очакват сътресения предвид изчерпаните чуждестранни резерви, неконтролираната инфлация и големите дефицити по текущата сметка.

Перспективите пред икономиката зависят от това колко независимост ще предостави Ердоган на Еркан и Шимшек, коментират анализатори. В миналото той е приемал ортодоксалния начин на управление, само за да се откаже още по-бързо.

Последният управител на централната банка, който повиши лихвите, Начи Агбал, беше уволнен през 2021 г. след по-малко от пет месеца на поста.

„Не е ясно колко дълго Ердоган може да толерира по-прагматична позиция на икономическия фронт предвид приоритета, който той отдава на местните избори през март 2024 г.“, коментира Волфанго Пиколи от Teneo. Управляващата партия ПСР има за цел да завземе контрола над големите градове от опозицията на тези избори.

Еркан е в борда на консултантската компания Marsh McLennan и миналата година бе назначена за главен изпълнителен директор на компанията за финансиране и инвестиции в недвижими имоти Greystone.

По време на кариерата си в Ню Йорк тя си спечелва репутацията на „твърда, умна и ефективна“, казва Катрин Уайлд, главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Partnership for New York City, където Еркан някога е бил директор.

„Тя със сигурност не е човек, на който може да бъде грубо нареждано, но също така може да изразява несъгласие, без да е неприятна“, каза Уайлд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Ба газового хаба Фракия е подложен на натиск Senior government ministers have asked to meet the bosses of Britains most valuable fintech firm, Revolut, amid reports that the companys banking licence application may be refused by UK City regulators.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още