IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка отново повиши лихвата, но по-слабо

Регулаторът остави вратата отворена за допълнително затягане на политиката

12:08 | 22.06.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка (SNB) повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,75% в четвъртък, продължавайки кампанията си за овладяване на упоритата инфлация и оставяйки вратата отворена за допълнително затягане на  политиката, предаде Ройтерс.

Същевременно това е най-малкото увеличение, откакто регулаторът започна затягане на паричната си политика преди година.

Увеличението, което съответства на прогнозите на анализатори, анкетирани  от агенцията, означава, че швейцарските лихвени проценти вече са на най-високото си ниво от април 2002 г.

Гуверньорът на централната Томас Йордан посочи като аргументи за решението нарастващия инфлационен натиск и опасността покачването на цените да се затвърди.

Въпреки че инфлацията е отслабнала в сравнение с година по-рано, има още работа за вършене, каза Йордан пред репортери. „Очевидният спад през последните месеци е добре дошъл“, посочи той. „Това също е резултат от нашата парична политика, която сега е значително по-рестриктивна, отколкото преди една година“.

„Въпреки това основният инфлационен натиск се повиши допълнително“, добави централният банкер. „Затова наблюдаваме продължаващи вторични ефекти при много местни стоки и услуги.“

В резултат на това Йордан заяви, че не може да изключи допълнителни увеличения в бъдеще.

Той призна, че по-високите лихвени проценти водят до по-високи наеми, което от своя страна засилва инфлацията. Това обаче няма да възпре SNB да повиши лихвите отново, каза той. „Без по-рестриктивна парична политика би имало опасност инфлацията да се затвърди и в бъдеще ще са необходими много по-силни увеличения на лихвените проценти“, обясни той.

Дори с повишението на лихвения процент от четвъртък централната банка прогнозира, че инфлацията в Швейцария ще остане над целевото равнище от 0-2% до 2026 г. В първата си прогноза за периода SNB изчисли, че инфлацията ще бъде 2,1% през първото тримесечие на 2026 г. Регулаторът повиши също своите прогнози за инфлацията през 2024 г. и 2025 г.

Инфлация в Швейцария и прогнози за нейното развитие в бъдеще. Графика: Bloomberg Инфлация в Швейцария и прогнози за нейното развитие в бъдеще. Графика: Bloomberg

SNB изрази също така готовност да се намеси на валутните пазари, за да поддържа ценовата стабилност, която определя като ниво на инфлация от 0-2%.

В  последните месеци централната банка продава чуждестранна валута, за да повиши стойността на швейцарския франк, чиято сила намали ефекта от по-скъпия внос.

През последните 12 месеца SNB пренасочи фокуса си от справяне с високата стойност на швейцарския франк към борба с покачването на цените. Макар и над целевия диапазон от 0-2%, инфлацията в Швейцария остава скромна по международните стандарти на ниво от 2,2% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 ... как ще ни удря това глобално напрежение , сподели ... че като гледам няма места по хотелите до септември ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Швейцария ,Великобритания ,САЩ,Канада,Австралия ...в цял свят Централните банки отново се върнаха на *** по отношение на затягането ,вдигането на лихвите и поскъпването на кредитте ..мислете му това глобално напрежение как ще удари в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още