IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестът на Фед потвърди, че големите щатски банки могат да устоят на тежки загуби

Кредиторите може да загубят 541 млрд. долара при хипотетичен апокалиптичен сценарий, показват данните

13:47 | 29.06.23 г. 4
Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Най-големите американски банки ще загубят 541 млрд. долара в хипотетичен апокалиптичен икономически сценарий, но все пак ще имат повече от достатъчен капитал, за да поемат загубите. Това е изводът от годишните стрес тестове, проведени от Федералния резерв, предава Financial Times.

Текущите оценки, дадени от Фед на банки, сред които JPMorgan Chase и Goldman Sachs, подкрепят твърдения на ръководители от Wall Street и регулатори, че системно важните банки могат да понесат тежки загуби.

Резултатите ще помогнат също да се определи колко капитал трябва да заделят банките през следващите 12 месеца. След като банките изпълнят или превишат изискванията, те ще бъдат освободени от ограниченията на Фед за това колко капитал могат да насочват към дивиденти за акционерите и обратно изкупуване на акции.

Анализатори прогнозираха, че капиталовите изисквания към институции като Goldman, JPMorgan, Morgan Stanley и Bank of America ще намалеят благодарение на резултатите. Те засилиха надеждите за по-високи дивиденти или повече обратно изкупуване на акции, като тласнаха нагоре книжата на банките с около 1,5% в следборсовата търговия в сряда.

Резултатите бяха обявени само месеци след като три от най-големите банкови фалита в американската история - на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic, предизвикаха регионална банкова криза. По-малки банки, които са подложени на натиск от инвеститорите след срива на SVB, включително PacWest и Comerica, не бяха включени в стрес тестовете.

„Днешните резултати потвърждават, че банковата система остава силна и устойчива“, заяви заместник-председателя на Фед, отговарящ за надзора, Майкъл Бар в комюнике.

В намек за неотдавнашната криза Бар предупреди, че стрес тестовете са „само един начин да измерим тази сила“ и допълни, че регулаторите „трябва да останат смирени пред възможността за възникване на рискове“.

Стрес тестовете на Фед се правят ежегодно съгласно изискванията на финансовите регулации Дод-Франк, въведени след кризата през 2008 г. Те измерват дали капиталовите съотношения за поемане на загуби от банките биха останали над минималните изисквания в случай на икономическо бедствие.

Тази година банките трябваше да покажат, че могат да издържат при ръст на безработицата до 10%, срив на цените на бизнес имотите с 40%, на цените на жилищата с 38% и на краткосрочните лихви почти до нула.

От преминалите стрес тестовете 23 банки американският филиал на Deutsche Bank е понесъл най-големия капиталов удар, следван от UBS Americas.

Капиталовите нива на Goldman са спаднали най-много сред банките с централа в САЩ, следвана от Morgan Stanley. Бизнесите и на двете банки залагат повече на търговията с ценни книжа в сравнение с конкурентите, а тя е класифицирана като по-рискова от Фед.

Тестовете са показали, че всички включени в тях банки, включително Bank of America, Citigroup, State Street и Wells Fargo, ще отговорят на минималните капиталови изисквания въпреки прогнозираните загуби от 541 млрд. долара. 424 млрд. долара от тях са дошли от загуби на заеми, а 94 млрд. долара – от търговия с ценни книжа и загуби при партньори по договори.

Осем от най-големите банки ще загубят близо 80 млрд. долара от търговия с ценни книжа при сценарий с трайно висока инфлация, изискваща рязък ръст на лихвите, среда, която не се различава от настоящите перспективи пред икономиката.

Резултатите от стрес тестовете ще помогнат да се определи т. нар. стрес тест капиталов буфер за всяка банка. Това е капиталът от първи ред, който те трябва да притежават над минималните регулаторни изисквания, съотнесен към рисковопретеглените им активи.

Стресовият капиталов буфер е комбинация от максималните загуби на капитал от първи ред по време на стрес теста и плановете на банката за връщане на капитал към акционери чрез дивиденти за следващите 12 месеца.

Тестваните банки ще могат публично да потвърдят индикативния си стресов капиталов буфер, започвайки от петък, когато може да обявят планове за обратно изкупуване на акции или дивиденти.

По-късно това лято Фед и други американски банкови регулатори ще публикуват нови международни стандарти за изчисляване на рисковопретеглени активи, известни като регулаторна рамка Базел III.

Анализатори и банкови ръководители очакват, че  тези правила, с които САЩ ще се съобразят с международните стандарти, ще означават, че американските банки ще трябва да заделят повече капитал от първи ред.

Форумът за финансови услуги (FSF), базирана във Вашингтон лобистка група на най-големите американски банки, съобщи, че резултатите показват, че кредиторите имат достатъчно капитал и по-строги изисквания не са необходими.

„Реформите в периода след Дод-Франк постигнаха целите за по-силна, по-безопасна банкова система“, отбеляза FSF в комюнике.

Очаква се американските регулатори да разширят също новите правила от Базел, за да включат средни по размер банки, сходни на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic.

Списъкът с банки, подложени на стрес тестове от Фед, е следен по-засилено след срива на SVB заради експозицията ѝ към прекомерен риск от притежаваните нехеджирани облигации.

Според сегашните правила, които бяха наложени през 2019 г. след законодателство, което разхлаби регулациите за средните по размер кредитори, първият официален стрес тест на SVB няма да се състои до 2024 г.

Но дори ако SVB беше подложена на стрес тестове от Фед , тя вероятно щеше да ги премине, защото сценарият не включваше толкова рязко покачване на лихвите, което да предизвика срива на кредитора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 10 месеца
До: mr. Yoda Йодо, гледай си джедайлъка и не се включвай с коментари по непонятна за тебе материя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 10 месеца
Стрес тестът на Фед потвърди, че големите щатски банки могат да устоят на тежки загуби, ако се напечатат 10 влакови композиции от 100 долара и последните не дерайлират по пътя. Че ЖП линиите са плачевни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
AMG2023
преди 10 месеца
Вдигайте лихвите има много плява която трябва да бъде отсята.Една от тях е абсурдните цени на имотите и брокерите.Те заслужават най-много да страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
Julius_BG
преди 10 месеца
Т.е. да разбираме, че предстоят още увеличения на лихвите! ;-) Щом са сметнали, че системно значимите ще издържат, останалите - колатерал дамиджд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още