IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs се срива на фона на спад в сделките

Възвръщаемостта на собствения капитал спада до 4%, като това е най-ниското равнище сред водещите кредитори на Wall Street

17:39 | 19.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Goldman Sachs Group Inc. се срина, след като американският кредитор отбеляза едно от най-слабите си тримесечия под ръководството на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон, съобщава Bloomberg.

Според финансовия отчет на банката печалбата ѝ за второто тримесечие се е понижила с 58% на фона на спада в отдела за инвестиционно банкиране и на отписвания, свързани с потребителския бизнес, който включва и кредитния бизнес на GreenSky.

Възвръщаемостта на собствения капитал, ключов показател за рентабилността на банката, се свлича до 4%, като това е най-ниското равнище сред водещите кредитори на Wall Street.

Ръководството на Goldman се стреми да изглади понякога волатилните тримесечни резултати, които се отличаваха с големи печалби по време на ралито след пандемията, последвани от поредица от пропуснати цели относно рентабилността. Инвеститорите очакват да видят дали второто тримесечие всъщност ще се окаже дъно за базираната в Ню Йорк компания, последвано от стабилно увеличение на печалбата.

Приходите от търговия с акции осигуряват малко оптимизъм на фона на цялостната мрачна картина, като достигат 3 млрд. долара, изпреварвайки основните конкуренти на Goldman. Прогнозата на анализаторите беше за 2,47 млрд. долара. По този начин кредиторът си затвърждава позицията на лидер по отношение на търговията с акции през последните няколко тримесечия.

Бизнесът на Goldman за управление на активи и богатство отчете приходи от 3,05 млрд. долара, което е с 4% по-малко от резултата преди година и изостава от прогнозите на анализаторите за 3,5 млрд. долара. Звеното беше ударено от експозицията на банката към сектора на недвижимите имоти, като отписванията както на нейния кредитен портфейл, така и на нейните капиталови инвестиции допринесоха за спада на печалбата преди облагане с данъци до 1,15 млрд. долара.

Спадът в печалбата на Goldman Sachs е най-големият сред основните банки на Wall Street. Източник: Bloomberg Спадът в печалбата на Goldman Sachs е най-големият сред основните банки на Wall Street. Източник: Bloomberg

За разлика от повечето от основните си конкуренти, Goldman агресивно използва собствения си баланс, за да инвестира - стратегия, която може да доведе до големи промени в резултатите. Фирмата се стреми да разчита повече на таксите от инвестиране на пари за други институции и да намали собствените си залози.

Банката отчете също скок в оперативните разходи поради начина, по който отчита обезценките, свързани с някои от нейните консолидирани инвестиции в недвижими имоти. Обезценките възлизат на около 1 млрд. долара.

Goldman се стреми да продаде GreenSky малко повече от година след приключване на покупката – един от най-видимите признаци за това колко драстично ръководството се е отдръпнало от преследването на своята стратегия за банкиране на дребно през изминалата година.

Освен това компанията отчита скок на данъците, обвързани с приходите извън САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още