IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Bank of America е скочила с почти 20%

Инвестиционното банкиране на кредитора се е справило по-добре от очакваното

15:27 | 18.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на Bank of America е скочила с почти 20% през второто тримесечие, печелейки повече от дългови плащания от клиенти. Инвестиционното банкиране също се е справило по-добре от очакваното, предава Ройтерс.

Банката отчете ръст от 7% на таксите в инвестиционно банкиране до 1,2 млрд. долара. Това контрастира с резултатите на конкурентите ѝ, чиито печалби са засегнати от сушата в сключването на сделки, която продължава вече месеци.

Някои мениджъри в индустрията изразиха надежда, заявявайки, че виждат ранни признаци на възстановяване в части от тези бизнеси.

Главният финансов директор на JPMorgan Chase Джеръми Барнъм подчерта положителни сигнали в търговското и инвестиционното банкиране в отчета миналата седмица, но заяви, че е твърде рано да се определи като тенденция.

Акциите на BofA поскъпнаха с почти 1% в предпазарната търговия след резултатите. Цената им е надолу с над 11% от началото на годината.

Кредиторът, заедно с конкурентите JPMorgan Chase и Wells Fargo, отбелязват неочаквана печалба от налагането на по-високи лихви на клиентите, след като Федералният резерв повиши разходите за заеми, за да пребори упоритата инфлация.

Нетните приходи от лихви на BofA са се увеличили с 14% до 14,2 млрд. долара през второто тримесечие.

„Продължаваме да виждаме здрава американска икономика, която се разраства с по-бавен темп, с устойчив пазар на труда, каза главният изпълнителен директор Браян Мойнихан в изявление, повтаряйки коментарите на колегите си.

Финансовото здраве на потребителите е в основата на подразделението за потребителско банкиране на BofA, чиито приходи са нараснали с 15% до 10,5 млрд. долара.

Въпреки това банките се борят с трудности в бизнесите си за кредитиране на бизнес имоти, особено портфейли от кредити за офиси, които понасят удари от по-високите разходи за финансиране и трайното преминаване към дистанционна работа.

На този мрачен фон провизиите на BofA за кредитни загуби са нараснали с 602 млн. долара до 1,1 млрд. долара през тримесечието.

Депозитите в американските банки се превърнаха във фокус за анализатори и инвеститори през последните месеци, след като регионалните банкови фалити през март предизвикаха най-големия пристъп на банкови сътресения след финансовата криза от 2008 г.

Средните депозитни салда са намалели с 18 млрд. долара, или 1%, спрямо предходното тримесечие до 1,9 трлн. долара.

Нетната печалба на банката, разпределима сред обикновените акционери, се е повишила до 7,10 млрд. долара, или 88 цента на акция, за трите месеца, приключили на 30 юни, в сравнение с 5,93 млрд. долара, или 73 цента на акция, година по-рано, съобщи втората по големина банка в САЩ във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още