IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на лихвените плащания подкрепи печалбата на Wells Fargo

Кредиторът повиши и годишната си прогноза за нетните приходи от лихви

17:03 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на американската банка Wells Frago е скочила с 57% през второто тримесечие, след като е спечелила повече от лихвени плащания от клиенти. Кредиторът повиши и годишната си прогноза за нетните приходи от лихви, което изпрати цената на акциите ѝ с над 2% нагоре след началото на редовната търговия, съобщава Ройтерс.

Нетните приходи от лихви са се повишили с 29% до 13,16 млрд. долара, тъй като банките повишават разходите си за заеми след серия от ръстове на основните лихви от Федералния резерв с цел укротяване на инфлацията.

Четвъртият по големина кредитор в САЩ заяви, че се очаква нетните приходи от лихви да се повишат с около 14% за цялата година спрямо миналогодишната сума от 45 млрд. долара. По-рано прогнозата бе за ръст от 10%.

„Американската икономика продължава да се представя по-добре, отколкото мнозина очакваха. Макар че вероятно ще има продължително икономическо забавяне и несигурността остава, силно възможно е серията от сценарий да намалее през следващите няколко тримесечия“, каза главният изпълнителен директор Чарли Шарф в изявление.

Wells Fargo е заделила резерви срещу кредитни загуби за 1,71 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 580 млн. долара преди година.

Провизиите срещу кредитни загуби включва увеличение от 949 млн. долара в резерви заради потенциални загуби от загуби за офис имоти, както и заради по-високи загуби по кредитни карти.

Бизнес имотите се превърнаха в сериозна тревога за банките, тъй като разходите за финансиране растат за много сгради, които до голяма степен са празни заради служители, избрали да работят дистанционно.

По-високите резерви са заделени и на фона на растящи опасения за състоянието на икономиката, след като крахът на три регионални банки предизвика сътресения в банковия сектор и призиви за по-тежки регулации.

Банката отчете печалба от 1,25 долар на акция за трите месеца до 30 юни, което е над средната оценка на анализаторите за 1,16 долара на акция, показват данни на Refinitiv.

Кредиторът все още работи под ограничение на активите, което го спира да се разраства, докато регулаторите не решат, че е коригирал проблемите от скандала с фалшиви сметки.

Шарф каза, че усилията за корекция на Wells Fargo може да отнемат няколко години.

Wells Frago изпитва трудности през последните няколко години да задоволи регулаторите, че е коригирала проблемите и е изплатила обезщетения на клиентите, засегнати от практиките.

Конкурентът JPMorgan Chase обяви по-рано 67% скок на печалбата за второто тримесечие благодарение на по-високи лихвени плащания и придобиването на регионалния кредитор First Republic Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още