IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo ще плати 1 млрд. долара за уреждане на съдебен спор с акционери

Инвеститорите обвиниха банката в подвеждащи изявления за взаимодействието ѝ с регулаторите

11:13 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската банка Wells Fargo & Co. е постигнала споразумение да плати 1 млрд. долара за уреждане на съдебно дело, заведено от акционери, които я обвиниха в подвеждащи изявления относно спазването на федерални заповеди след скандала от 2016 г. около откриването на неоторизирани клиентски сметки, съобщи Bloomberg.

Споразумението се нарежда сред шестте най-големи споразумения с акционери по групови искове за последното десетилетие, твърдят адвокатите на инвеститорите, които подадоха молба в понеделник в съд от Манхатън да одобри споразумението.

Инвеститорите заведоха съдебно дело срещу банката през 2020 г., твърдейки, че нейният бивш главен изпълнителен директор Тим Слоун и други ръководители са направили подвеждащи изявления в показания пред Конгреса и пред акционери и медии.

Инвеститорите твърдяха, че ръководителите са представили твърде розов сценарий за взаимодействието си с регулаторите, включително не са разкрили, че първоначалните им планове за реформа са били отхвърлени от властите.

Акционерите обвиняват базираната в Сан Франциско 171-годишна банка и за спада на пазарната ѝ капитализация с повече от 54 млрд. долара за две години до март 2020 г., след като станаха известни проблемите.

Постъпленията от споразумението ще отидат при инвеститорите, които са закупили акции на Wells Fargo от 2 февруари 2018 г. до 12 март 2020 г.

Представителите на Wells Fargo не са отговорили веднага на запитване от Bloomberg след края на работния ден за коментар относно споразумението, за което съобщи по-рано Wall Street Journal.

Уреждането на спора идва след предишно споразумение отпреди четири години относно скандала с фалшивите банкови сметки, оценено на 320 млн. долара, и споразумение с акционери от 2018 г., което струваше на компанията 480 млн. долара. През 2020 г. Wells Fargo постигна споразумение да плати 3 млрд. долара за уреждане на продължили повече от десетилетие разследвания в САЩ на широко разпространени злоупотреби с фалшиви потребителски банкови сметки. Тази сделка позволи на банката да избегне наказателно преследване.

Wells Fargo оперира от 2018 г. по силата на т. нар. заповеди за съгласие от Федералния резерв и два други финансови регулатора, които изискват подобряване на управлението и надзора.

Четвъртата по големина банка в САЩ също има таван на активите, определен от Фед, което може да попречи на способността й да се конкурира с по-големите конкуренти JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp и Citigroup Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още