IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo е скочила с една трета през първото тримесечие

Банката обаче е заделила 1,2 млрд. долара за потенциални кредитни загуби

17:10 | 14.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на американската банка Wells Fargo е скочила с 32% през първото тримесечие, след като е спечелила повече от лихвени плащания, подпомогнати от по-строгата парична политика на Федералния резерв на САЩ, съобщи кредиторът в петък.

Банката обаче е заделила 1,21 млрд. долара през тримесечието за покритието на потенциални загуби по заеми спрямо освобождаване на 787 млн. долара година по-рано, съобщава Ройтерс.

Провизиите включват увеличение от 643 млн. долара в надбавката за кредитните загуби, което отразява увеличение за заеми за бизнес недвижими имоти, предимно заеми за офиси, както и увеличение за заеми за кредитни карти и автомобили, каза банката.

Кредиторите трупат средства за черни дни, тъй като опасенията за икономическо забавяне се трупат заради агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв, който се опитва да укроти инфлацията, и заради скорошните сътресения в банковия сектор, захранени от фалита на две средноголеми банки.

Крахът на Silicon Valley Bank и Signature Bank миналия месец предизвика силни движения при банковите акции, тъй като инвеститорите изпитаха опасения за по-широки слабости в индустрията.

Wells Fargo внесе 5 млрд. долара като част от група от големи американски банки, които инжектираха общо 30 млрд. долара в депозити във First Republic Bank (FRC.N) през март, хвърляйки спасителен пояс, след като регионалният кредитор беше въвлечен в кризата.

„Радваме се, че бяхме в силна позиция да подкрепим финансовата система на САЩ по време на последните събития, които повлияха на банковата индустрия. Регионалните и общностните банки са важна част от нашата финансова система“, каза главният изпълнителен директор Чарли Шарф в изявление за петък.
Депозитите в Wells Fargo са се свили с 2% до 1,36 трлн. долара в края на март в сравнение с 1,38 трлн. долара в края на миналата година.

Банковите гиганти в САЩ бяха наводнени с пари, след като притеснените вложители преместиха средствата си от малки и регионални кредитори. Оттогава насам тази миграция на средства се забави.

Нетните приходи от лихви са се повишили с 45% до 13,34 млрд. долара през първото тримесечие на годишна база.

Четвъртият по големина кредитор в САЩ отчете печалба от 4,99 млрд. долара, или 1,23 долара на акция, за тримесечието до 31 март спрямо 3,79 млрд. долара, или 91 цента на акция, година по-рано.

Wells Fargo все още се опитва да овладее последиците от скандала с продажбените практики, които доведоха до солидни глоби и таван на активите, наложен от Фед.

Като цяло нелихвените разходи са спаднали до 13,68 млрд. долара от 13,85 млрд.долара година по-рано, главно поради по-ниските оперативни загуби.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. банката отчете 3,3 млрд. долара оперативни загуби, свързани със съдебни дела, възстановяване на суми на клиенти и регулаторни въпроси, свързани със скандала.

Общите приходи на Wells Fargo са нараснали със 17% до 20,73 млрд. долара през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още