IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка остави основната си лихва без промяна

Въпреки това и икономистите, и представителите на регулатора смятат, че може да е необходимо още едно повишение

13:01 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия не промени основните си лихви за втори пореден път, но предупреди, че съществува риск да ги повиши допълнително, за да забави инфлацията, пише Bloomberg.

Комисията по паричната политика на Новозеландската централна банка остави основната лихва на ниво от 5,5% по време на заседанието си в сряда в Уелингтън, както прогнозираха и икономистите. Въпреки това новите прогнози на банката са за малко по-висок курс на лихвите, което предполага малък шанс за увеличение, докато прогнозите за това кога банката ще започне да понижава лихвите, бяха отложени от 2024 г. за 2025 г.

„Актуализираната прогноза за лихвите сега оценява на 40% вероятността за още едно повишение на лихвата до 5,75% през първата половина на 2024 г.“, смята Кели Екхолд, главен икономист за Нова Зеландия в Westpac Banking Corp. в Оукланд. Тази оценка „съответства до голяма степен на нашето собствено виждане, че има още какво да се направи, за да се гарантира, че инфлацията се връща към целевия диапазон достатъчно бързо“, заяви той.

Новозеландската централна банка беше една от първите банки, започнали със своята кампания за затягане на паричната политика след пандемията и нейните ходове ще бъдат внимателно наблюдавани за насоки какво биха могли да направят останалите регулатори оттук нататък. Въпреки че най-новите данни продължават да отчитат още загуба на инерция на новозеландската икономика, те също сигнализират за рискове, че може да е нужно повече време, докато ценовият натиск се разсее.

След изявлението на централната банка новозеландският долар се повиши с 0,3% до 59,68 цента. Двугодишните лихвени суапове отбелязаха ръст от 2 базисни пункта до 5,54%.

Повечето икономисти смятат, че основният лихвен процент е достигнал своя връх за този цикъл и че следващият ход на банката ще бъде неговото понижаване. Но Westpac и ANZ Bank New Zealand прогнозират, че може да се наложи регулаторът да повиши лихвите с още четвърт пункт преди края на 2023 г.

Актуализираните прогнози на Новозеландската централна банка очакват средната лихва да се повиши до 5,59% към средата на 2024 г. и да се понижи до 5,5% до края на същата година и още повече през 2025 г. Предишните прогнози сочеха, че лихвените понижения вероятно ще започнат през четвъртото тримесечие на 2024 г.

Говорейки пред репортери след решението, гуверньорът Ейдриън Ор омаловажи значението на проследяването на по-високите прогнози за лихвите, като каза, че това не е ориентир за бъдещето и централните банкери са спокойни, че действията, които са предприели в момента, ще върнат инфлацията до целта от 1-3% през следващата година.

„Бих казал, че като цяло трябва да чакаме и да се надяваме и би трябвало най-после да видим как инфлацията продължава да се забавя“, каза той. „По същия начин трябва да внимаваме да не прекалим с намесата си.“

Инфлацията в Нова Зеландия, която в момента е на ниво от 6%, се очаква да се забави под 3% до третото тримесечие на 2024 г.

На срещата си днес централната банка прогнозира също, че икономиката ще изпадне в още една рецесия, макар и с относително малък спад, през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още