IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка иска стабилно кредитиране в подкрепа на икономиката

Регулаторите и финансовите институции трябва да се координират за намаляване на рисковете, свързани с дълга на местните правителства

12:19 | 20.08.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайската централна банка и финансовите регулатори са се срещнали с ръководители на банки, от които са поискали да увеличат заемите, за да подкрепят възстановяването на икономиката.

Тази среща добавя към признаците за повишена загриженост от страна на политиците относно влошаващите се икономически перспективи, пише Bloomberg.

Длъжностни лица от China Life Insurance Co. и фондовите борси също са присъствали на срещата, която се е състояла в петък. Властите са обсъдили с финансовия сектор мерки за предотвратяване и намаляване на дълговите рискове на местните правителства, според изявление на централната банка на Китай, публикувано в неделя.

Китайската народна банка наскоро неочаквано намали основния лихвен процент най-силно от 2020 г. насам, за да подкрепи икономиката, изправена пред нови рискове заради срива на пазара на имоти и слабите потребителски разходи.

Изненадващият ход дойде малко преди публикуването на разочароващи данни за икономическата активност за юли на фона на ръст и на безработицата.

Големите финансови институции, особено големите държавни банки, трябва да увеличат изплащането на заемите и да избягват големи колебания в кредитирането, според изявлението.

През юли китайските банки отпуснаха най-малкото количество месечни заеми от 2009 г. насам, допълнителен знак за слабо търсене в икономиката, което повишава риска от продължителен дефлационен натиск.

Регулаторите и финансовите институции трябва да се координират за намаляване на рисковете, свързани с дълга на местните правителства, и да засилят този мониторинг, казва китайската централна банка.

Китай трябва твърдо да избягва системните рискове, според изявлението. Централната банка казва още, че властите ще оптимизират политиките за жилищните ипотеки, без да предоставя подробности.

Рисковете заради срива в сектора на имотите се разпространяват и във финансовия сектор - филиал на голям финансов конгломерат, който има сериозни експозиции към сектора на имотите, пропусна плащания по някои инвестиционни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още