IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка сигнализира ново разхлабване на паричната политика

В своя тримесечен доклад регулаторът посочи, че се стреми да запази и юанът стабилен

11:49 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка сигнализира, че предстои още разхлабване на паричната политика в стремежа си да подкрепи растежа и в същия момент да запази стабилността на юана, пише Bloomberg.

Народната банка на Китай обеща да „засили регулирането на макроикономическата политика“ в своя тримесечен доклад за паричната политика, публикуван в четвъртък, с което до голяма степен подчерта своята стимулираща позиция по отношение на политиките. Централната банка също така се ангажира да не допуска прекалено много колебания на юана, който поевтинява към най-ниското си ниво от 2007 г. насам.

Докладът най-вероятно подсказва и за по-нататъшно разхлабване на паричната политика на централната банка, което цели да подкрепи растежа на икономиката, изпитваща трудности да преодолее слабото търсене и влошените нагласи. През миналия месец броят на кредитите намаля до 14-годишно дъно и икономиката показа и други признаци на дефлация, по-слаби потребителски разходи и намаляващи инвестиции.

Тази седмица Китайската централна банка намали основния лихвен процент по-рано от очакванията на много икономисти, което показва опасения за състоянието на икономиката. Сега анализаторите смятат, че регулаторът ще въведе допълнителни мерки като намаляване на съотношението на задължителните резерви или количеството пари в брой, което банките трябва да държат в резерв. Централните банкери могат също така да намалят допълнително лихвите или да приложат повече структурни промени.

Езикът на централната банка в доклада сочи, че „подкрепата на растежа чрез паричната политика вероятно ще продължи да бъде силна“, коментира Джао Вей, главен икономист в Sinolink Securities Co., в доклад от петък.

Народната банка на Китай може да изчака поне до следващия месец, за да преразгледа задължителните си минимални резерви. Централната банка никога не е намалявала нормата за резервите и лихвата по своето средносрочно кредитно улеснение в един и същи месец, откакто последната беше въведена през 2016 г.

Част от останалите мерки са и потенциални действия от страна на държавните банки за намаляване на лихвите по депозитите, което може да облекчи натиска върху рентабилността. Понижаването на лихвените проценти по вече изтеглените ипотечни кредити може също така да облекчи дълговото бреме на домакинствата.

В специален раздел от тримесечния си доклад PBOC подчертава необходимостта от поддържане на „разумни нива на печалбите и нетните лихви“ за банките, така че те да могат да са полезни на реалната икономика. Според анализаторите на Shenwan Hongyuan Group този език може да предполага по-ниски лихви по депозитите в бъдеще, заедно с намаление на задължителните минимални резерви с 25 базисни пункта до края на следващия месец.

Централната банка също така обеща да оптимизира имотните политики. Отбелязва се, че сто от общо 343 града на ниво префектура в Китай са намалили или премахнали долната граница на лихвите по ипотечните кредити за тези, които за първи път си купуват имот. Средната лихва по новите ипотечни кредити беше понижена до рекордно ниско ниво от 4,11% през юни.

След изненадващото понижение на лихвените проценти от страна на Китайската централна банка тази седмица банките вероятно ще понижат основните лихвени проценти по кредитите в понеделник. Предвижда се едногодишният лихвен процент да се понижи с 15 базисни пункта до 4,05%. Петгодишният лихвен процент, който е референтен за ипотечните кредити, може да се понижи с 10 или 15 базисни пункта, показват данните от проучване на Bloomberg сред икономисти.

Друг проблем за централната банка е юанът, който също е подложен на известен натиск, тъй като разликата между основните лихви на САЩ и Китай расте.

В последно време регулаторът се стреми да подсили валутата чрез определяне на по-високи от очакваните дневни референтни лихви, включително и най-силните фиксирани такива до момента петък. Властите също така предупредиха държавните банки да участват по-активно на валутния пазар тази седмица и търсят нови начини, чрез които да подкрепят юана, съобщават от Bloomberg News .

В доклада си централната банка заяви, че ще направи всичко възможно да предотврати „свръхкоригирането“ на юана, който според нея все още не се е отклонил от основите си. Тя добави, че разполага с достатъчно механизми, с които да гарантира, че валутният пазар ще остане стабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още