IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералната корпорация за застраховане на депозитите с нов план за засилване на надзора над кредиторите

Предложението е насочено към средните по размер банки и тяхната готовност да се справят с потенциални фалити

21:03 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските власти разкриха последния си план за решение на проблема с тазгодишните банкови сътресения с предложения за засилване на надзора над средните по размер кредитори и с това да се изисква от тях да се подготвят по-добре за потенциални фалити, пише Bloomberg.

Плановете на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) не са сигнал за нови сътресения в сектора, а вместо това са опит да се гарантира, че кредиторите могат да бъдат ликвидирани безпроблемно и бързо след евентуален колапс.

Във вторник регулаторът предложи банките с активи на стойност едва 100 млрд. долара да бъдат задължени да емитират достатъчно дългосрочен дълг, за да покрият капиталовите си загуби в случаи на сериозен стрес. Кредиторите също ще трябва да засилят своите хипотетични планове за преструктуриране, за да могат лесно да бъдат разделени, ако е необходимо.

Дългосрочните дългови мандати ще бъдат въведени поетапно в продължение на три години. Но обявяването на решението донесе и известно облекчение: Новият план няма да наложи изисквания за общ капацитет за абсорбиране на загуби, известен като TLAC, за големи банки, които обаче не са най-големите и най-комплексните такива.

Проектоправилата изглеждат „по-слабо обременяващи“ от очакваното за засегнатите банки като US Bancorp и PNC Bank, пишат анализаторите на Bloomberg Intelligence Херман Чан и Серхио Ферейра.

Бързите фалити на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март очертаха трудностите при надзора на средните по големина кредитори. Плановете ще помогнат на надзора да се доближи повече до контрола на най-големите кредитори на Wall Street.

От март насам регулаторните органи предложиха набор от планове за засилване на контрола. Въпросът кой трябва да поеме разходите за банкови фалити стана изключително спорен.

Решението на американските власти да обявят „изключение за системен риск“ и да покрият всички депозити в SVB и Signature струваше милиарди долари на основния правителствен фонд за застраховане на депозитите. Обикновено фондът се използва за покриване на до 250 хил. долара в една сметка, но решението да се подкрепят необезпечените депозити означава, че големите банки сега ще трябва да върнат голяма част от тях под формата на нови такси.

Буфер от дългосрочен дълг като предложения във вторник би помогнал за защитата на фонда, като се избегне необходимостта от изключение за системен риск, заяви по-рано през август председателят на FDIC Мартин Грюнберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още