IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският финансов министър определи като справедлив новия банков данък

"Държавата дава и държавата си взема обратно", заяви Джанкарло Джорджети

17:58 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Държавата дава и държавата си взема обратно". С този коментар финансовият министър на Италия Джанкарло Джорджети защити въвеждането на нов данък върху банките, пише Bloomberg. В своето обръщение по време на форума "Амброзети" Джорджети коментира, че налогт е справедлив и може да бъде още малко преработен.

В началото на август правителството на Джорджа Мелони изненада банките с 40% данък върху т.нар. "свръхпечалби" на банките. Това предизвика истинско сътресение на пазарите и италианските банки само за ден изтриха 10 млрд. долара от своята пазарна капитализация.

Ситуацията се успокои след известни корекции, които направиха властите, но бизнесът в Италия остро реагира на мярката. Проучване сред участващите във форума "Амброзети" показа, че 2/3 от участниците не са съгласни с налога, посочва Bloomberg.

Агенцията отбелязва още и липсата на премиера Джорджа Мелони на форума. Според публикации тя е предпочела да присъства на състезанието на F1 на близката писта в Монца.

Коментарите на финансовият министър - едно от най-силните имена в кабинета, бяха внимателно следени от инвеститорите, които очакват отговор на въпроса как Италия ще финансира своя бюджетен план на фона на забавящата се икономика. Джанкарло Джорджети потвърди, че в Рим очакват ръст на икономиката от 1% през 2023 година, като само през юни прогнозата беше за 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още