IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски банкер с предполагаеми връзки с Шолц е обвинен в измами за 280 млн. евро

Прокурорите твърдят, че Олеариус е бил напълно наясно, че извършвани сделки cum-ex са печеливши само поради данъчната измама

16:38 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Кристиан Ореалиус (в средата) с адвокатите при изслушването в съда в Бон. Снимка: Thomas Banneyer/picture alliance via Getty Images
Кристиан Ореалиус (в средата) с адвокатите при изслушването в съда в Бон. Снимка: Thomas Banneyer/picture alliance via Getty Images

Съсобственикът на една от най-старите и най-престижни германски частни банки е обвинен в съда в уреждане на данъчни измами за 280 млн. евро заради предполагаемата му роля в дългогодишна измама с данък върху дивидентите, съобщава Financial Times.

Делото в Бон срещу Кристиан Олеариус – 81-годишния бивш председател на хамбургската банка MM Warburg, бележи ексалиране на cum-ex скандала, а отношенията му с германския канцлер и бивш кмет на Хамбург Олаф Шолц се проучват от прокурорите.

При сделките cum-ex инвеститорите години наред са мамели данъчните власти да възстановят милиарди евро данъци върху дивиденти, които никога не са били платени. Редица банкери и адвокати вече са осъдени да лежат дълго в затвора при предишни дела. Прокурорите в Кьолн, Франкфурт и други градове имат повече от 1500 допълнителни заподозрени като част от разследвания, които се очаква да продължат с години.

Сделките cum-ex са се възползвали от пропуск в германския данъчен кодекс. Сложна търговия с акции около датата на дивидента на дадена акция може да се използва за оправдаване на възстановяване на данък дивидент, който никога не е бил плащан.

В понеделник състав от петима съдии в Окръжен съд в Бон изслуша обвинения, че от 2006 г. Олеариус е работил с други лица по организирането на такива сделки между 2007 г. и 2011 г. и че банката е получила 280 милиона евро под формата на незаконни възстановени данъци.

„Като лично отговорен акционер, ключов собственик и говорител на партньорите на Warburg [Олеариус] лично е наблюдавал в детайли всички стратегии на банката и е одобрявал всички сделки cum-ex, които са били инициирани от него“, казаха прокурорите пред съда.

Прокурорите твърдят, че Олеариус е бил напълно наясно, че сделките cum-ex са печеливши само поради данъчната измама и че е подписал измамните данъчни декларации на банката. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, Олеариус може да бъде осъден на до 10 години затвор.

В понеделник сутринта Олеариус потвърди личните си данни, но не даде лично изявление. Преди това той отрече да е извършил нарушение.

Прокурорите също така твърдят, че Warburg умишлено е създала инвестиционни фондове, за да използва пропуска в данъчния кодекс, и че Олеариус е подвел данъчните власти по време на проверка. Обвинението заяви още, че той е лобирал пред Шолц, когато е бил кмет на Хамбург, и че двамата мъже са се срещали няколко пъти. Прокурорите не твърдят, че Шолц е извършил нарушение.

Град Хамбург си върна обратно възстановените данъци едва след като му беше наредено да го направи от финансовото министерство в Берлин, което бе рядка намеса на федералното правителство години по-късно.

Срещите между Шолц и Олеариус, които първоначално не бяха оповестени от правителството на Хамбург и станаха публични едва когато дневниците на банкера изтекоха в пресата, превърнаха в политически скандал съмнението дали кметът е имал някаква роля в първоначалното решение на Хамбург да се откаже от иска. Канцлерът отрича всякаква незаконна намеса и каза, че не може да си спомни подробности от срещите си с Олеариус.

Олеариус се оттегли като председател на Warburg през 2020 г. Година по-късно синът му напусна управителния съвет на банката. След натиск от страна на финансовия наблюдател BaFin Олераиус предаде и правата на глас, свързани с 40-процентов дял в банката, на попечител.

Warburg е основана през 1798 г. и е една от най-ексклузивните частни банки в Германия с активи под управление на стойност 4 млрд. евро. Банката каза, че е изплатила 247 млн. евро на данъчните власти, главно от лични средства на Олеариус, и отказа да коментира повече процеса. В изявление на сайта си тя признава, че „данъчните оценки на сделки cum-ex от групата Warburg са се оказали грешни“.

Според банката тя е реализирала печалба след облагане с данъци в размер на 46 млн. евро от сделки cum-ex. Тя преминава през преструктуриране вследствие на скандала и миналата година отчете загуба след облагане с данъци от 34,6 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още